ZAŠTO UMIRU NEMAČKE ŠUME? Situacija je toliko katastrofična da će biti potrebno pošumljavanje stotina hektara
Foto: Shutterstock

posledice

ZAŠTO UMIRU NEMAČKE ŠUME? Situacija je toliko katastrofična da će biti potrebno pošumljavanje stotina hektara

Planeta -

Nemačka šuma, simbol nemačkog romantičarskog zanosa, polako umire. Prema izveštaju Savezne vlade o stanju nemačkih šuma, zbog suše i oluja bespovratno su uništene ogromne šumske površine.

Tokom tri godine, od 2017. do 2020. uništeno je 277.000 hektara šume - do te mere da je potrebno novo pošumljavanje - ako se ove površine žele sačuvati kao šume.

Kao jedan od glavnih uzroka za propadanje šuma se navodi dugotrajna suša, prenosi Dojče vele.

"U mnogim područjima je tlo ispod jednog metra dubine u potpunosti osušeno a nivo podzemnih voda je drastično pao", navodi se u izveštaju Savezne vlade.

Zbog toga lišće opada s drveća pre nego što ispuni svoju funkciju. Posebno su pogođeni četinari, pre svega smreka koju osim toga redovno napadaju štetočine.

Veliku štetu su nanele i oluje koje su u 2017. i 2018. harale Nemačkom, posebno zapadnim delom zemlje - koji je sada pogođen poplavama.

Andreas Marks, direktor nemačkog Centra za borbu protiv suše, rekao je da se situacija 2021. „malo popravila", ali da se to u principu odnosi samo na poljoprivredu.

"Za šume je važan nivo podzemnih voda a ispod 1,5 metara je tlo u Nemačkoj u potpunosti suvo", rekao je Marks za dnevnik Osnabriker cajtung.

Nemačka spada u najšumovitije evropske zemlje - šume čine 32 posto površine te zemlje. Od toga nešto su više od polovine četinari. Od listopadnog drveća su najrasprostranjeniji bukva i hrast. Četvrtina stabala je starija od 100 godina. A čak 48 posto šumskih površina se nalazi u privatnom posedu.

Reagujući na alarmantni izveštaj, nemačka Vlada je pripremila paket mera u vrednosti od 1,5 milijardi evra kako bi ublažilapropadanje šuma.

"Jedinstveni paket mera će vlasnicima šuma efikasno i brzo pomoći u pošumljavanju njihovih površina", rekla je ministarka poljoprivrede Julija Klekner prilikom predstavljanja izveštaja o šumama.

Opzicija je vladu kritikovala da je sa zakašnjenjem reagovala na krizu šuma u Nemačkoj.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track