SVEČANI DOČEK ZA LIDERE TALIBANA Mule se provozale u pikapu Kandaharom pratili ih mopedi! Puštena i muzika, ali verska VIDEO
Foto: screenshot Twitter

brm, brm pratnja

SVEČANI DOČEK ZA LIDERE TALIBANA Mule se provozale u pikapu Kandaharom pratili ih mopedi! Puštena i muzika, ali verska VIDEO

Planeta -

Posle 20 godina na aerodrom u kandaharu sleteo je vojni trasnportni avion C-17 Globemaster vazduhoplovnih snaga Katara u Avganistan iz egzila dovezao je vođu talibana Almulaha Abdul Ganija i druge talibanske rukovodioce koji su provi put posle 20 godina egzila od kad su amerikanci na krilima bombardera srušili talibanski režim došli u Avganistan.

Takođe tim letom stigao je i Mula Bardar, Akhund Hafizulah, i drugi politički lideri Islamskog Emirata Avganistana.

Inače Abdul Gani Baradar je bio saborac jednookog sveštenika Mule Omora koji je bio prvi lider talibana. Mula Bardar je inače uhapšen od strane američkih obaveštajaca i komandosa u Pakistanu 2010. godine za vreme prvog mandata Baraka Obame, koji je mulu Bardara smestio u Gvantanamo u kome je ostao sve do 2018. godina kada ga je tadašnji američki predsednik pustio na slobodu, a sad se od zatvorenika vraća kao apsolutni lider i nosilac vlasti u Avganistanu.

Na društvenim mrežama pojavio se i snimak svećanog dočeka lidera talibana u Kandaharu. Ulicama ovog grada talibansko rukovodsttvo je prošlo na pik apovima u pratnji desetina motociklista koji su vozili sa leve i desne strane prazne ulice. Intersantno je da među onima koji su vozili mopede bilo je i pripadnika nekadašnje saobraćajne policije koji su nosili bele kacige i žute prsluke.

Snimak prolaska ulicama Kandahara, mesta odakle su talibani počeli svoj uspon, a ne kao što su neki portali pisali da su tamo nastali, pratila je verska muzika. Zato i ovaj doček ima simboliku, jer je ovo zapravo novi početak i uspon talibanske vlasti, samo sa jednom razlikom, što daleke 1994. su talibani krenuli u vojni pohod koji je trajao tri godine, a ovaj put sve su dobili na tacni.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track