SVAKO BI ZAPLAKAO NAD NJEGOVOM SUDBINOM: Dečak (5) pao sa prozora na 9. spratu nekoliko dana nakon što je pobegao od talibana FOTO
Foto: Facebook

tragedija

SVAKO BI ZAPLAKAO NAD NJEGOVOM SUDBINOM: Dečak (5) pao sa prozora na 9. spratu nekoliko dana nakon što je pobegao od talibana FOTO

Planeta -

Avganistanski dečak (5) preminuo je nakon što je pao sa prozora hotela u Šefildu, u Velikoj Britaniji, nekoliko dana nakon što je pobegao od talibana, kao izbeglica.

Policija kaže da podržava porodicu Muhameda Muniba Madžidija nakon incidenta u sredu u hotelu Šefild Metropolitan.

Avganistanski dečak, poginuo je pri padu sa prozora koji se nalazio na devetom spratu, samo nekoliko dana nakon što je pobegao od talibana, piše Skaj njuz (Sky News).

Policija Južnog Jorkšira identifikovala je dete kao Muhameda Muniba Madžidija, iz Avganistana.

Pokrenuta je istraga, a u saopštenju, policija navodi da je dečak pao sa prozora oko 14.30 časova.

Hotel je imao kompletno osoblje, dežurne čuvare i vatrogasce. Vlada koristi ovaj hotel za smeštaj izbeglica koji su preseljeni iz Avganistana.

Hoteli se biraju putem komercijalnih aranžmana koji se koriste širom vlade.

"Veoma smo tužni zbog tragične smrti deteta u hotelu u Šefildu. Policija pruža podršku porodici dok istraga traje, a mi pružamo smeštaj i podršku", rekao je potparol Vlade.

"Dečak je stigao u grad pre četiri dana. Došli su da se spasu, a sada se ovo dogodilo. To je tako tužno", rekao je jedan od izbeglica koji takođe boravi u hotelu.

"To je vrlo tužno. Tražimo da idemo da vidimo porodicu, da im pomognemo", izjavio je Zabi, član gradskog udruženja avganistanskih zajednica.

"Potpuno sam slomljen zbog dečaka koji je na ovaj način izgubio život. Moje najiskrenije saučešće porodici malog Muhameda. Ne mogu ni da zamislim kroz šta prolaze", rekao je Teri FokS, predsednik Gradskog veća Šefilda.

"Ovo je strašna tragedija i naše misli su sa porodicom koja je prošla kroz toliko trauma i patnji, kako bi došla u Veliku Britaniju. Od vitalnog je značaja da Ministarstvo unutrašnjih poslova sprovede hitnu istragu o tome šta se dogodilo, tako da se mogu preduzeti mere kako se ovo nikada ne bi ponovilo. Ne znamo detalje incidenta, ali je imperativ da se porodicama koje dolaze iz Avganistana pruži sva potrebna pomoć i da se smeste u odgovarajući smeštaj", rekao je Enver Solomon, izvršni direktor Saveta za izbeglice.

On je dodao da su porodice ranjive i često veoma traumatizovane.

Alison TIl, odbornica Partije zelenih i članica izvršnog veća grada, nedavno je rekla da je Šefild utočište za izbeglice koje beže iz Avganistana od talibana.

"Policijska istraga je u toku i savetuju nas da ne komentarišemo incident", dodaje Alison.

Vlada Velike Britanije suočila se sa kritikama da njen plan da primi 20.000 izbeglica - sa 5.000 u prvoj godini - nije dovoljno brz odgovor.

Ministarka unutrašnjih poslova Priti Patel rekla je da je "važno" da šema funkcionište i da Velika Britanija "ne može primiti 20.000 ljudi odjednom".

Prema Ministarstvu unutrašnjih poslova, oko 5.000 bivših avganistanskih radnika i članova porodica verovatno će imati pravo na preseljenje do kraja ove godine prema šemi za one koji su ranije bili zaposleni u britanskim snagama.

Povrh toga, vlada se obavezala da će preseliti još 5.000 avganistanskih civila u narednih 12 meseci kroz novu šemu za preseljenje avganistanskih građana.

U narednim godinama vlada možda dozvoli da se do 15.000 više Avganistanaca naseli u Velikoj Britaniji.

Kurir.rs/Sky News

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track