TALIBANSKI SVAKODNEVNI ŽIVOT GODINE NULTE: Asfaltiraju put Kandahar- Kabul, ruše kapije, a pokrenuli i civilne letove! VIDEO
Foto: Printscreen/Twitter

Dok traje masovna evakuacija

TALIBANSKI SVAKODNEVNI ŽIVOT GODINE NULTE: Asfaltiraju put Kandahar- Kabul, ruše kapije, a pokrenuli i civilne letove! VIDEO

Planeta -

Posle munjevitog osvajanja Avganistana i zauzimanja Kabula 15. avgusta 2021. godine talibani su označili novi početak zemlje koja 43 godine ne zna za mir. Zapravo počela je talibanska godina nulta! Drugi čin.

Osim haosa oko kabulskog aerodroma u ostatku Avganistana, ako izuzmemo dolinu Panšir gde traju okršaji Masuda juniora sa talibanima, u ostatku život poprima polako svakodnevnu rutinu.

Tako, iz Avganistana stižu snimci da su talibani krenuli u totalnu obnovu puta Kandahar-Kabul, gde glodalice asfalta uveliko rade i priprema se teren za postavljanje novog sloja asfalta između duhovnog i administrativnog središta.

Pošto je prvi lider talibana Mula Omar bio iz kandahara i pošto su novi lideri pokreta sleteli prvo u ovaj grad, a onda se tek zaputili u Kabul govori koliko će ova saobraćajnica imati značaj u narednom periodu za same talibanske mule.

Drugi snimak koji pripada Al -Huirjat Mediji koji je inače u vlasništvu talibana vidi se početak uspostavljanja avionskog saobraćaja u gradu Mazar i Šarif na severu zemlje. Predstavnik talibana svećano je otovorio aerodrom za domaće i međunarodne letove.

I treći video snimak dolazi iz grada Gazi gde su talibani uz pomoć krana srušili kapiju na ulazu u grad koja je bila oštećena u sukobima i pretila je da padne, pa su džihadisti ubrzali akciju uklanjanja nečega što su povezivali sa bivšim sistemom.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track