NJEGA SU PROGLASILI NAJUTICAJNIJIM ANTIVAKSEROM NA NETU: Dr. Merkola ima uspešan biznis vredan stotinu miliona dolara! VIDEO
Foto: Screenshot YT/Mercola

njujork tajms

NJEGA SU PROGLASILI NAJUTICAJNIJIM ANTIVAKSEROM NA NETU: Dr. Merkola ima uspešan biznis vredan stotinu miliona dolara! VIDEO

Planeta -

Bogataš sa Floride dr. Džozef Merkola (67), zagovornik alternativne medicine, lekar osteopata i internet preduzetnik, koji preko svoje veb stranice prodaje različite dijetetske suplemente i medicinske uređaje, prema Njujork Tajmsu je najuticajniji distributer dezinformacija o koroni na internetu. Njegovo bogatstvo procenjuje se na sto miliona dolara.

"Na društvenim mrežama postoji 12 moćnih ljudi koji stvaraju 65 posto dezinformacija o vakcinama. Svi su aktivni na Fejsbuku, dok su neki proterani s drugih platformi", navela je nedavno portparolka Bele kuće Džen Psaki.

Podatke o 12 ključnih američkih antivaksera koje je Bajdenova administracija preuzela iz Centra za suzbijanje digitalne mržnje (CCDH), koji je došao do ovog otkrića analizirajući više od 812.000 postova na društvenim medijima koji ciljaju na vakcinu protiv kovida.

Vodeće mesto među „dvanaestoricom dezinformatora“ ima dr. Merkola, koji je, kako prenosi Njujork Tajms naučnicu sa Univerziteta u Vašingtonu, Kolinu Koltai, "majstor velikih slova u periodima nesigurnosti poput pandemije, a sve u cilju jačanja svog pokreta". Vrlo često u svojim postovima Merkola koristi stručne naučne podatke, a zatim izostavljanjem važnog dela podataka izvodi neistinite zaključke.

Rođen je u Čikagu, gde je 1985. godine započeo malu privatnu praksu. Početkom devedesetih počeo je da prelazi na prirodnu medicinu, a kako bi proširio svoj uticaj i prodao svoje tretmane, preparate i savete, otvorio je veb lokaciju Mercola.com. On je autor knjige Dijeta bez žitarica, koja je 2003. postala bestseler Njujork Tajmsa, i od tada objavljuje knjige gotovo svake godine. Poslednja o koroni najprodavanija je na Amazonu.

Kako je njegova popularnost rasla, razvijao je posao prodaje vitaminskih dodataka i širio biznis iznoseći sve više nedokazanih tvrdnji, vrlo često maglovite laži poput onih da opružni dušeci pojačavaju štetno zračenje.

Merkola je tvrdio da se COVID-19 može izlečiti udisanjem rastvora vodonik-peroksida. Ali pokazalo se da površinski sterilizatori ne mogu i ne smeju da se koriste za čišćenje ljudskih disajnih puteva, pa je Merkolin tvit uklonjen sa društvenih medija. Štaviše, lekari upozoravaju, udisanje vodonik -peroksida iritira gornje disajne puteve, izaziva promuklost, upalu nosa i peckanje u grudima. U visokim koncentracijama može prouzrokovati trajna neurološka oštećenja ili smrt.

Čak i pre pandemije koronavirusa, bili su na udaru američkih regulatora zbog svojih proizvoda. Tako je 2012. prodao solarijume pod nazivom Vitaliti i D-lite za 1200-4000 dolara i tvrdio da smanjuje šanse za dobijanje raka. Federalna trgovinska komisija (FTC) optužila ga je za lažno oglašavanje. Optužen je i za prodaju nedozvoljenih zdravstvenih proizvoda 2005., 2006. i 2011. godine. Platio je milione dolara kazni.

Ove navode NIT -a, Merkola na Fejsbuku, gde ima ogromnu publiku, naziva lažima i optužuje Bajdenovu administraciju za cenzuru.

Njegova zvanična Fejsbuk stranica ima preko 1,7 miliona pratilaca na engleskom i još milion sledbenika na španskom. NIT je locirao 17 drugih stranica za koje se veruje da su povezane sa njegovim poslovanjem. Ima skoro 300.000 pratilaca na Tviteru i preko 400.000 na Jutjubu. Osnovao je još dve kompanije sa sedištem na Floridi i Filipinima gde zapošljava timove veb stručnjaka. Koristeći ovu infrastrukturu, brzo stiže do široke publike gde objavljuje postove na desetak jezika.

Njegova partnerka Erin Elizabet, osnivač veb stranice Helt Nat Nnjuz, specijalizovane za alternativnu medicinu, takođe se nalazi na samom vrhu američke liste najuticajnijih antivaksera.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja