CRNI JASTREBOVI, ALI SAD TALIBANSKI PONOVO LETE Srebrni metak za rat protiv terorista postao njihovo oruđe za rat! VIDEO
Foto: Printscreen/Twitter

koriste zapadnu tehniku

CRNI JASTREBOVI, ALI SAD TALIBANSKI PONOVO LETE Srebrni metak za rat protiv terorista postao njihovo oruđe za rat! VIDEO

Planeta -

Priča kako su talibani u nedavnom pobedničkom pohodu kroz Avganistan zaplenili ogromnu količinu naoružanja je skoro svima poznata. Radi se o stotinama primeraka naoružanja, od čega su svakoa navredniji američki helikopteri UH-60 Blek Hok (Crni jastreb) koje je u svom naoružanju imala i avganistansko vazduhoplostvo.

Još dok se pad Avganistana u ruke talibana činio nemogućim sredinom juna ove godine LA Times objavio je reportažu svog dopisnika upravo o ovim helikopterima, koji su iz obruča spasavali avganistanske vojnike, prevozili ranjenike ili municiju i nove borce. Kroz tu reportažu strahovalo se da je pad države u ruke džihadista blizu, da se neki piloti plaše i da zbog toga napuštaju vojsku jer im talibani prete smrću.

A, onda usledio je iznenadni slom. Država je skor cela pala u ruke talibana, a sa njom i silna američka tehnika pa i helikopteri UH-60 Blek Hok u koje je SAD za rat protiv terorizma investiralo 8,5 milijardi dolara. Nabvljeno je bilo 47 letelica od koji he je za njih 15 trebao generalni remont. Talibanima je u ruke palo oko 20 helikoptera ovog tipa, a sad dolaze snimci da su neki od ovih helikoptera operativni odnosno da lete i da se neki piloti obučavaju na njima.

Već posle pada viđali su se pojedini UH-60 kako lete. A sad na svetlo dana izbili su novi snimci na kojima se vidi obuka u letu ovim helikopterima. Predpostavlja se da je snimak načinjen u Kandaharu.

Ko izvodi obuku za sad nije poznato, mada tu nema šta da se nagađa jer su neki piloti ovih helikoptera koji su leteli u bivšoj ANA prešli na stranu talibana, a neki prebegli u susedni Uzbekistan i Tadžikistan, odkale su se nedavno sa tehnikom vratili u dolinu Panšir.

LA Times je lepo dodao da je nabavka ovih letelica za Avganistansko vazduhoplovostvo više bila politička nego praktična odluka, iako su ga američki komandanti jednom nazivali srebrnim metkom protiv talibana. Posade su navodno više volele Blekhok od Mi-17 ruske proizvodnje, nekada kičme vazdušnog transporta Avganistanaca.

O tome ko održava ove helikoptere i da li se neki koriste za rezervne delove nije poznato. Nagađa se kao i za pilote da su mehaničari prešli na stranu talibana, Inače dok je američka vojska uveliko bežala iz Avganistana odlazili su i dobavljači rezervnih delova i mehaničari za opravku helikoptera. Glavna baza ovih helikoptera bio je aerodrom Kandahar.

Tokom poslednje dve decenije SAD su izgradile Avganistansku vojsku po svom modelu, a avganistanske snage bezbednosti oslanjale su se na oko 18.000 dobavljača za sve, od kupovine goriva i metaka do obračuna zarada i kritičnih zadataka, održavanja 162 aviona koje koristi AAF i obuke pilota koji lete njima.

Od kraja 2019. godine 94% američkih snaga uključenih u obuku i savetovanje avganistanskog vazduhoplovstva su napustili pozicije i sve predali u ruke ugovoračima uz odsustvo kontinuiranih nabavki. Takavo postupanje dovelo je do toga da letelice i helikopteri mogu biti u punoj efikasnosti samo par meseci.

UH-60 Black Hawk

Po oceni zapadnih analitičara helikopter UH-60 se smatra kao najviše raširena letelica u operativnoj upotrebi. Posada broji tri člana, au zadnji deo letelice moguće je smestiti 11 potpuno opremljenih i naoružanih vojnika ili do šest nosila za ranjenike sa pratiocima .UH-60 pokreću dva turbinska motora General Electric T700-GE-700 jačine 1581 KS svaki. UH-60 je dug 15,26m sa glavnim rotor 19,76 m, visine 5,13 m. Masa praznog helikoptera je 4.819 kilograma, a najveća poletna masa 9.185 kilograma. Maksimalna brzina letenja 296 kilometara na čas, a ekonomična 250 kilometara na čas. Maksimalna visina leta 5.790 m. Ovaj hlikopter se pravi u više različitih verzija.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track