NAKON NAPETE KAMPANJE IZMEĐU LGBT AKTIVISTA I KONZERVATIVACA: Švajcarska glasa o istopolnim brakovima i usvajanju dece
Foto: Profimedia

referendum

NAKON NAPETE KAMPANJE IZMEĐU LGBT AKTIVISTA I KONZERVATIVACA: Švajcarska glasa o istopolnim brakovima i usvajanju dece

Planeta -

Švajcarski glasači u nedelju će odlučiti da li će istopolnim parovima dopustiti da se venčaju i usvajaju decu, nakon napete kampanje između LGBT aktivista i konzervativaca u jednoj od poslednjih zapadnoevropskih država koje i dalje brane takav brak.

Federalna vlada i parlament dopustili su građanski brak istopolnim parovima, ali protivnici te odluke zatražili su referendum o tom pitanju.

U Švajcarskoj, zemlji sa oko 8,5 miliona stanovnika, zakoni koji su već doneseni mogu se osporiti referendumom nakon skupljanja 50 hiljada potpisa. Za predloge zbog kojih bi trebalo da se menja ustav potrebno je 100 hiljada potpisa.

Istopolni brak u Švajcarskoj podržava 63 odsto ispitanika

Protivnici istopolnog braka su u provokativnoj kampanji koristili slike dece koja plaču i reči "robovi" napisanih preko trudničkih stomaka tamnoputih žena, referirajući time na surogatno majčinstvo koje je ilegalno u Švajcarskoj.

S druge strane, pobornici LGBT braka su na paradama ponosa u Cirihu i Ženevi nosili transparente u duginim bojama na kojima je pisalo: "Da, uzimam".

Anketa televizije SRG pokazuje da istopolni brak u Švajcarskoj podržava 63 odsto ispitanika, a protivi mu se 35 odsto. Trend ide u korist protivnika, jer je taj odnos prošlog meseca iznosio 69 naprema 29 odsto.

Stanovnice Ciriha Korin Guntern i Anuk Osvald rekle su kako ovaj referendum predstavlja važno pitanje za njih kao istopolni par.

"Želim da budem u mogućnosti da sama biram da li želim da se venčam sa ovom partnerkom i da li je to pravi put za osnivanje porodice", rekla je 30-godišnja Osvald.

"Važno je pokazati mlađoj generaciji da ne treba da se skrivaju".

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track