ETIOPIJA PROTERALA 7 ZVANIČNIKA UN Mešali se u unutrašnje stvari, Gutereš ŠOKIRAN: Naše osoblje je neutralno i nepristrasno
Foto: Youtube/DW News

rat u tigraju

ETIOPIJA PROTERALA 7 ZVANIČNIKA UN Mešali se u unutrašnje stvari, Gutereš ŠOKIRAN: Naše osoblje je neutralno i nepristrasno

Planeta -

Ministarstvo spoljnih poslova Etiopije saopštilo je danas da sedam zvaničnika Ujedinjenih nacija mora da napusti zemlju u roku od 72 sata zbog mešanja u unutrašnje stvari.

Među njima je petoro zvaničnika iz humanitarne agencije UN, jedan iz Kancelarije UN za ljudska prava i predstavnik UNICEF-a u zemlji. U saopštenju nisu navedeni detalji o njihovom navodnom mešanju.

Saopštenje o proterivanju zvaničnika UN dolazi usred sve većeg pritiska na vladu Etiopije zbog njene smrtonosne blokade regiona Tigraj.

Portparol humanitarne agencije UN nije reagovao na saopštenje etiopskog ministarstva kao ni portparolka premijera Etiopije.

Milioni ljudi u Tigraju oslanjaju se na humanitarnu pomoć da bi preživeli, ali humanitarni radnici optužuju vladine snage da namerno ometaju isporuke pomoći.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš izjavio je da je šokiran proterivanjem sedam zvaničnika te organizacije iz Etiopije, navodeći da ima puno poverenje u njih.

Gutereš je rekao da je osoblje UN koje učestvuje u humanitarnim opearcijama "nepristrasno i neutralno“, navodi Asošiejted pres.

On je naveo da su UN u kontaktu sa vladom Etiopije "u očekivanju da će osoblju o kojem je reč biti dozvoljeno da nastavi važan rad“.

"U Etiopiji UN obezbeđuju pomoć od koje zavise životi, uključujući hranu, lekove, vodu i sanitarnu opremu“, naveo je Gutereš.

Proterivanje zvaničnika UN je do sada najoštriji potez Etiopije u njenom nastojanju da ograniči dostavu humanitarne pomoći regionu sa šest miliona stanovnika posle gotovo godinu dana rata u toj oblasti.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track