KILO PROTIV DELFINA U ALŽIRSKOM LOVU NA PLAVI OKTOBAR! Da li je zaista otkrivena u špijunaži i proterana izraelska podmornica?!
Foto: Printscreen Youtube

stvarnost ili izmišljotina

KILO PROTIV DELFINA U ALŽIRSKOM LOVU NA PLAVI OKTOBAR! Da li je zaista otkrivena u špijunaži i proterana izraelska podmornica?!

Planeta -

Priča bez presedana, izmišljotina ili jeftini spin, a možda i stvarnost. Upravo ovako bi mogli definisati ovu priču koja se pojavila na društvenim mrežama prvo, a onda se krenulo njenim tragom.

A priča je da je alžirska mornarica prvo otkrila, a zatim jurila i naterala na izronjavanje u međunarodnim vodama izraelsku podmornicu klase Delfin, koja je pratila pripreme za vojne manevre koji su se održali u teritorijalnim vodama Alžira 29. i 30. septembra ove godine kada su iz alžirskih podmornica klase "Kilo" usavršene verzije Projekat 636 Varšavjanka ispaljene krstareće rakete "Klub- S" na cilj udaljen 270 kilometara.

Vojna vežba Rada 2021. imala je za cilj da proveri sposobnost plovila alžirske mornarice da izvede prikriveni udar na ciljeve na moru sa velike udaljenosti. Vežba se jeste održavala u prisustvu generala Saida Čengrike i komandanta pomorskih snaga. Ništa sporno i uopšteno.

To su potvrdili i alžirski mediji, da je vežba protekla uspešno i da niko ništa nije spomenuo, posebno ne da se pojavila izraelska podmronica, koja je špijunirala, odnosno pratila manevre u vodama Mediterana. Dok mediji nisu, spekulisanje je naveliko počelo na društvenim mrežama.

Nekolicina autora koji su inače i članovi raznih vojnih grupa po društvenim mrežama, otvorenih i zatvoreni, tvrdo zastupaju stav da su Alžirci otkrili izraelsku podmornicu i da su je naterali na izranjanje?! Zapravo jedan ruski medij je lansirao prvi ovu priču, u koju sumnjaju i sami Alžirci.

Zanimljivo je da je Alžir posvetio veliku bezbednost upravo na ovoj vojnoj vežbi jer su tesitrani krstareći projektili koji se lanisraju sa podmornica u zaronjenom stanju. Zbog ovih manvera Alžir je kompletni vazdušni saobraćaj koji ide preko ove zemlje i veoma je gust, preusmerili daleko od mesta održavanja vežebe kako ne bi došlo do neželjenog inicdenta.

Pa, dobro, onda gde je priča neko bi rekao čitajući ovaj članak.

Ovde iznosimo hioptetsku tvrdnju, za koju je nemoguće doći do provere niti bi bilo ko prozborio o tome argumentovano i sa dokazima. Obično neko pravilo jeste, da gde ima dima, ima i vatre. E sad ti "eksperti", "analitičari", "posmatrači" pričaju da tokom prirpeme za vežbu alžirci su izraelsku podmornicu klase "Delfin" otkrili pasivnom detekcijom. Pratili je i primorali da izroni u međunarodnim vodama.

Izraelsku podmornicu otkrili su akustički senzori alžirskih podmornica klase Kilo. Navodno je posada obavestila komandu o tome i ubrzo je stiglo naređenje da se nastavi agresivno provociranje i proterivanje podmornice, ali bez upotrebe sonara?!. Navodno veoma važnu ulogu u celoj priči odigrao je Desantni brod amfibija "BDSL Kalaat Beni Abbas" ( Klasa San Đorđo), kao komandni brod, koji je angažovao i dva helikoptera za protivpodmorničku borbu Super Lynx MK-130, kao i dva aviona za protivpodmroničku borbu, a pod vodom Izraelce su jurile dve podmornice klase Kilo tip 636, koje su "uljeza" proterivale na sver ka međunarodnim vodama?! Reklo bi se priča dostojna Klensijevih romana dok se bavio pomorskom problematikom.

Navodno pošto je izraelska podmornica bila u nemogućim uslovima, komandant je naredio hitno izranjanje da napusti misiju i udalji se od alžirske obale. Što je i učinjeno.

Navodno je time propala izraelska tajna operacija sa kojom su hteli da snime trenutak kada jedan od alžirskih podmornica Project 636 kojih Alžir ima 4 komada nabavljenih u periodu od 2010-2019. Poslednja je nabavljena 2019. i navodno je upravo ta trebala da lansira krstareće rakete. Takođe cilj je bio snimiti zvučni zapis? Iako su ih izrelci snimili u vodama istočnog mediterana jedno stotine puta dok su ispaljivali rakete na ciljeve džihadista u Siriji. Takođe su mogli da snime isto, radnje, otvaranje poklopca lansera snimanje zvučnih zapisa i lansiranja raketa tipa Kalibr. Zašto bi baš bio potreban Alžir? Navodno to bi bile vredne informacije u slučaju sukoba sa susednim Markom, sa kojim Izrael inače odražava veoma bliske i tesne odnose, a koji je sa Alžirom na ivici sukoba! Što bi Rusi rekli "možno", e ta možno". Takođe cilj praćenja vežbe bio je taj da je to bila jedinstvena prilika za prikupljanje podataka i prenosu šifrovanih poruka, kao i opcija za njihovo razbijanje.

Na kraju, neki povezuju da je čitava operacija izvedena sa tenzijama između Alžira i Maroka ili iza toga stoje drugi motivi! Ostaje samo pitanje koji? S obzirom da Izrael na zapadnom mediteranu nema konkretnih interesa, mada je i ta teza klimava ko vrbov klin s obzirom da su Izraelci u operaciji "Drvena noga 1985" napali sedište PLO u Tunisu.

Kao što je poznato kad su u pitanju ovakve operacije, nije nemoguće da se desilo. Na žalost verovatno ćemo ostati uskraćeni za pravu istinu, da li se to dogodilo ili je to plod mašte, spin ili fejk njuz. Izraelci sigurno neće o tome zboriti nikad javno i da je to istia. Možda se nešto pojavi tamo kroz par godina. Međutim, malo je čudno da o tome ćute Alžirci koji poslovično bi odmah prozobrili i jedva dočekali da kompromituju Izrael u ovom slučaju.

Za sad priča ostaje mit, glasina, koja je počela da se širi. Cilj je ostvaren, a da li se zaista to dogodilo ostaje da se tek vidi i sačekamo da na svetlo dana isplivaju bar neke informacije.

Alžirske podmornice

Projekat 636 predstavlja unapređenu verziju podmornice klase Kilo. Na zapadu ih zbog niske akustične emisije nazivaju "black hole" crna rupa. Ove podmronice imaju semdokraki propler sa fiksim kracima. Suština neparnog broja kraka navodno leži u tome što je neparan broj idealna za eliminaciju buke. Autonomija podmornice je 45 dana, posadu čine 52 čoveka. Operativna dubina ronjenja je 240, a maksimalna 300 metara. Podmornice imaju dva dizel generatora jačine 1.000 kW, i dva elektro motora jačine 5.100kW. Osim strandardnih torpeda kalibra 533mm, kao i novijih USET-80. Radi se o torpedu na električni pogon sa aktivno-pasivnim akustičkim navođenjem dometa 20 km i brzine maksimalne 40 čvorova i UGST torpeda sa reaktivnim pogonom (mešavina vodonik-amonijum perhlorat) i vodomlaznim propulzorom, kao i superkavitacijsko topredo VA-111 Škval. Međutim, ono po čemu su ove podmornice trenutno najpoznatije jesu krstareće rakete 3M-54 Kalibr za protivbrodska i dejstva brzine 2,9 maha, dometa 440 do 660 kilometara sa aktivnim radarskim samonavođenjem i verzija za kopenen ciljeve 3M-14 brzine 0,9 maha, bojevom glavom 450 kilogrma i dometom od 1.500 do 2.500 kilometara. Alžirska mornarica u svom naoružanju ima ukupno 4 podmornice klase Kilo u pitanju su unapređene verzije i to: 4 projekta 636 nabavljene od 2010 do 2019. godine. U pitanju se Messali el Hadj (021), Akram Pacha (022) primljene 2010. godine, El Ouarsenis (031) primljena 2014. i El Hoggar (032) 2019. Takođe naručene su još dve projekta 877EKM.

Izraelske podmornice

Izrael ima 6 podmornica klase Delfin od čega su tri starije gradnje, a tri unapređena klasa Delfin sa AIP pogonom. Početkom osamdesetih godina 20. veka izraelski planeri su počeli uobličavati koncept razvoja novih podmornica klase » Delfin«. Na najvišem nivou donesena je odluka da podmornica bude skrojena prema specifičnim izraelskim zahtevima i potrebama.Po svom obliku i sastavu podmornice klase » Delfin » su slične novom tipu nemačkih podmornica tipa 212. Izraelske podmornice opremljene su novom opremom za pomorske diverzante, a njihova upotreba zasnivaće se na saradnji sa jedinicama za specijalne operacije.

Izraelci su svoje podmornice odmah temeljito obnovili. Podmornice su dobile torpedne cevi kalibra 650 mm i šest bočno postavljenih cevi kalibra 533 mm, a u spektar naooružanja spada i protivbrodska raketa Harpun UGN- 84C i teški torpedi » Seahake«. Podmornice imaju ugrađene krstareće rakete izraelske proizvodnje SLCM » Popeye III ». Trajanje plovljenja produžena je na 45 dana i mogu zaranjati do dubine od 350 metara. U podmornici je zamenjena sva elektronika, ugrađeni su savremeni sonari i podmornice spadaju u oružija drugog kruga povratnog udara.

Mogućnost proizvodnje krstarećih raketa, koje su testirane u maju 2000. u vodama Indijskog okeana pogodivši cilj na daljinama od 1400-1500 km. Izrael jer izrazio zahtev za kupovinu još tri tipa podmornica klase Delfin ,ali sa modifikacijom AIP pogona, što je i ostvareno. Nove podmornice u odnosu na staru klasu razlikuju se po tome što imaju AIP ( Air Independent propulsion) pogon. Nova podmornica sonare koje je jako teško uhvatiti, jer je vožnja ovih plovila mnoga tiša u odnosu na prethodine i na taj način mogu preći 400 Nm ( oko 740 km) bez izranjanja. Autonomnost podmornice je povećana na 45 dana.

Podmornice klase "Super Delfin" su u odnosu na raniju verziju duže za 11 m tako da dužina iznosi 68 metara, deplasman im je povećan sa 1650 t na 2300 t. Razlog zašto im je trup produže za čak 11 m nalazi se u smeštaju AIP pogona tj dodatnih akumulatora i boca za kiseonik za AIP pogon.

Od naoružanja podmornica nosi 10 torpednih cevi 6 za torpeda kalibra 533 mm postavljenih u sistem 3x3 na boku plovila i 4 cevi za torpeda kalibra 50 mm koji po potrebi mogu biti zamenjeni krstarećim raketama sa nuklearnim bojevim glavama AGM 142 " Popaj turbo" dometa 1.500 km. Takođe u naoružanju se nalaze i rakete brod-brod UGN-84C Harpun kao i teška torpeda Seahake.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja