SNIMAK OD KOG ĆE VAS SRCE ZABOLETI Dvogodišnji dečak na respiratoru, bori se za život VIDEO
Foto: EPA/Antonio Lacerda

delta soj

SNIMAK OD KOG ĆE VAS SRCE ZABOLETI Dvogodišnji dečak na respiratoru, bori se za život VIDEO

Planeta -

Kada se dvogodišnjak Adrian Džejms razboleo prošle nedelje, njegova majka Tifani Džekson nije ni posumnjala na Kovid.

Niko u porodici nije bio bolestan. Andrijn je bio malo prehlađen, majka mu je dala sirup protiv kašlja i stavila mu je ovlaživač vazduha u sobu.

Međutim u petak on je počeo da se znoji i njegovo dianje je bilo otežano. Džeksonova ga je odvela u bolnicu u Ilionisu. Lekari i sestre su mu snimili pluća i testiran je na Kovid, a zatim je prebačen avionom u bolnicu u Sent Luisu udaljenu 129 kilometara, a majka i baka su ga pratili kolima, piše Rojters.

Njen sin je jedno od više od 840.000 dece mlađe od 4 godine obolele od Kovida 19 u Sjedinjenim Državama od početka pandemije, podaci su američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Hospitalizacije poput Adrianove i dalje su retke - manje od 1 odsto dece sa prijavljenim slučajevima Kovid 19 je hospitalizovano, a deca čine 2,5 odsto svih hospitalizacija povezanih sa Kovidom 19, navodi Američka akademija za pedijatriju.

Iako je broj hospitalizovanih osoba u SAD pao, ipak delove Sjedinjenih Država ''melje'' veoma zarazna varijanta Delta, koju ima Adrian.

U utorak je Adrian intubiran i uveden u veštačku komu.

U proteklih nekoliko dana stanje mu se malo poboljšalo, pa je moguće da će uskoro biti uklonjen sa respiratora.

Veoma je ozbiljno

Adrian, koji će da napuni 3 godine narednog meseca, ima upalu levog plućnog krila. Njegovo disanje je bilo ubrzano, i borio se za vazduh. U jednom minutu udahnuo bi čak 76 puta, a zdravo dete udahne 40 puta.

U bolnici su ga intubirali i stavili na respirator, a Tifani se nije odvajala od njega. Sve vreme je spavala na pomoćnom kauču u bolničkoj sobi.

Nije joj jasno gde je Adrijan dobio virus. Ona je preležala koronu prošlog leta. Ona nije vakcinisana jer ima retku autoimunu bolest, Gilen Bareov sindrom, koji uništava nervni sistem.

Adrianov otac, koji je kod kuće sa njihovim mlađim detetom u Ilinoisu, primio je jednu dozu vakcine, a Tifani misli da mu je možda na poslu neko preneo virus, mada joj to deluje malo verovatno, jer svi u fabrici gde njen suprug radi nose maske i održavaju fizičku distancu.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja