Najnovije vesti

VLADA ZABRANILA OKUPLJANJE, A KUBANSKA OPOZICIJA NE ODUSTAJE: 15. novembra izlazimo na ulice! Naslednik braće Kastro na mukama
Foto: Profimedia

havana optužuje vašington za rušenje vlasti

VLADA ZABRANILA OKUPLJANJE, A KUBANSKA OPOZICIJA NE ODUSTAJE: 15. novembra izlazimo na ulice! Naslednik braće Kastro na mukama

Planeta

Kubanska opozicija nije odustala od poziva na protest 15. novembra ni posle vladine zabrane okupljanje uz optužbe da one izazivaju promenu režima uz podršku Vašingtona.

"Petnaestog novembra naša lična odluka će biti da protestujemo građanski i mirno za naša prava", objavila je sinoć preko Fejsbuka grupa Arhipelago, koja je uputila poziv na proteste.

Kako se dodaje, odgovor vlasti je pun lažnih tvrdnji i kleveta i "predstavlja zločin".

Juče pre podne kubanska vlada je saopštila organizatorima da odbija da im da odobrenje za okupljanje.

Vlada je navela da neke od osoba koje najavljaju okupljanja imaju veze sa subverzivnim organizacijama ili agencijama koje finansira američka vlada i da im je namera da podstaknu promenu političkog sistema na Kubi.

Kako je objasnila vlada, to predstavlja provokaciju, dodajući da se razlozi navedeni za demonstracije ne smatraju legitimnim.

Isti odgovor je dat za Havanu i šest provincija od ukupno 15 provincija u zemlji, gde je tražena dozvola za održavanje demonstracija "protiv nasilja", "za oslobadjanje političkih zatvorenika" i "za promene".

Organizatori demonstracija pozivaju se na član 56 novog Ustava Kube koji priznaje pravo na okupljanje, demonstracije i udruživanje sa mirnim ciljem.

U Vašingtonu je Stejt department reagovao pozivom vladi u Havani da poštuje slobode i osnovna prava kubanskog naroda.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track