POSLE BRITANIJE I SJEDINJENIM DRŽAVAMA NEDOSTAJU VOZAČI, ALI NE ZBOG GORIVA: Nacionalna garda razvozi decu u školu i iz škola!
Foto: Shutterstock

Pandemija

POSLE BRITANIJE I SJEDINJENIM DRŽAVAMA NEDOSTAJU VOZAČI, ALI NE ZBOG GORIVA: Nacionalna garda razvozi decu u školu i iz škola!

Planeta -

U više saveznih država već godinama susreću se sa manjkom vozača školskih autobusa, a zbog epidemije koronavirusa stanje se pogoršalo. Zbog toga u Masačusetsu su zato u pomoć pozvali 250 pripadnika Nacionalne garde, a neke škole su čak počele da plaćaju pojedinim roditeljima da razvoze decu iz škola.

Nacionalna garda angažovana je u devet okruga, gde učenike vozi vojska, a poslednjih dana tom broju pridružila su se još tri okruga. Najpre su učenici i roditelji bili začuđeni kad su za volanom školskog autobusa ugledali uniformisane vojnike, ali su se ubrzo to navikli

Masačusets je trenutno jednina savezna država SAD koja je angažovanjem vojske rešila akutni problem nedostatka vozača. Sa istom situacijom susreću se i ostale države, što za posledicu ima kašnjenja u prevozu đaka, izvođenju određenih školskih aktivnosti, a veliki broj dece ne može u školu, pa većina stanovnika postaju silom prinudi vozači

Za volanom šolskog autobusa se kako javlja CBS našao i nekadašnji visoki službenik FBI Majkl Mason, koji je bio nekad četvrti čovek FBI i posle 23 godine rada otišao u penziju. Umesto da uživa u mirnim penzionerskim danima prihvatio je posao vozača školskog autobusa, da pomogne zajednici.

Pandemija je brutalno pogodila američko tržište rada: nezaposlenost je bila na vrhuncu prošlog proleća, koja je iznosila skoro 15%, a skoro 18 miliona ljudi bilo je bez posla.

Kako efikasno rešiti nedostatak vozača školskih autobusa, preduzeća u zajednici rešavaju na različite načine: neke autobuske kompanije ponovo nude besplatno obrazovanje za razne beneficije, recimo u Njujorku ili nude roditeljima 300 dolara da voze svoju decu do škole i kući.

Ali pre nego što su vojnici seli za volan autobusa, morali su da prođu obuku ključno upozorenje koje ste dobili bilo je: "Uvek proverite da li neko čeka dete kada izađe iz autobusa".

Kurir.rs/24ur

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track