Najnovije vesti

KORONA PASOŠI BLOKIRALI ITALIJU: Evo kakav haos je nastao u Trstu prilikom primene ove epidemiološke mere! VIDEO
Protesti protiv korona pasoša u Trstu, Foto: STRINGER / AFP / Profimedia

drama

KORONA PASOŠI BLOKIRALI ITALIJU: Evo kakav haos je nastao u Trstu prilikom primene ove epidemiološke mere! VIDEO

Planeta

Italija je stala zbog potvrda o vakcinaciji. Dugi redovi ispred kafića, restorana, apoteka ... stvaraju se zbog zakonske obaveze da svakog kupca "proveri" da li je vakcinisan, a ako jeste - da li je to jedna ili dve doze?

Pa, sada, koliko štete nanosi lokalnoj privredi, može se videti golim okom. Neki, kojima ugostiteljstvo nije glavni posao, poput restorana brze hrane koji su radili u okviru tržnih centara, zatvorili su ili pauziraju između smena radi dezinfekcije prostorija, dok drugi broje posetioce na prste jedne ruke.

U Trstu i Vilesu, na primer, u prvim danima sprovođenja ove odluke vlada toliko nervoze sa svih strana da biste radije preskočili ulazak u restoran ili kafić nego na ulazu nagađali da li možete popiti kafu ili ručak - ili ne.

S obzirom da je sistem za prepoznavanje korona pasoša prilično osetljiv jer s vremena na vrijeme „pada“, a zaposleni, plašeći se inspekcije i strogih kazni, ne žele vas pustiti dok ne dobiju na internetu potvrdu da ste vakcinisani sa dve doze - redovi su neizbežni, a na njih se Italijani teško navikavaju.

Da bi se takve stvari sprečile, osim maske, mnogi su dužni da nose i štampane potvrde o COVID -u. Ponekad ih je lakše skenirati od onih na mobilnom telefonu, ali ipak svakih deset minuta na ulazu u restorane i kafiće dolazi do kašnjenja jer se sistem mora stalno resetovati.

Ove epidemiološke mere obeshrabrile su mnoge da izađu „na hranu i piće“, pa ako se na to odluče, radije sede u baštama i smrzavaju se na oluji, kako je svojevremeno svedočio novinar Slobodne Dalmacije u Trstu.

Svi zaposleni u Italiji moraju predstaviti tzv zelenu kartu koja dokazuje da su bili vakcinisani, zaraženi koronom ili su nedavno bili negativni na koronavirus, što je izazvalo niz protesta, od kojih je jedan u Rimu, u režiji neofašističkih stranaka, obeležen nasiljem. Ova mera cilja oko 23 miliona radnika u privatnom i javnom sektoru Italije.

Pojačane epidemiološke mere u odnosu na letnji period koji je iza nas, u Italiji koja je čak osamdeset odsto stanovništva starijeg od osamnaest godina vakcinisala najmanje jednom dozom, unele su veliki nemir među ljude.

U Italiji je čak 130.000 ljudi umrlo od posledica koronavirusa od početka pandemije.

Kurir.rs/Slobodna Dalmacija

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track