NJUJORK DOBIO NOVOG GRADONAČELNIKA: Bivši policajac pobedio na izborima sa ubedljivom razlikom, evo šta je obećao
Foto: ANGELA WEISS / AFP / Profimedia

očekivano

NJUJORK DOBIO NOVOG GRADONAČELNIKA: Bivši policajac pobedio na izborima sa ubedljivom razlikom, evo šta je obećao

Planeta -

Demokrata Erik Adams, bivši policajac i borac protiv rasne diskriminacije, pobedio je na izborima za gradonačelnika Njujorka.

Adams je u kampanji obećao da će pojačati bezbednost u gradu i dati glas radnicima, pozivajući se na svoje iskustvo u policiji i iskustvo Afroamerikanca koji je u mladosti bio izložen policijskoj brutalnosti.

Prema prvim rezultatima, 61-godišnji Adams je sa velikom razlikom pobedio republikanskog rivala Kertisa Silvu, postavši drugi Afroamerikanac na čelu ekonomske i kulturne prestonice SAD. On će u januaru preuzeti dužnost od demokrate Bila de Blazija, koji je na čelu Njujorka bio osam godina.

U upravljanju gradom očekuju ga problemi u vezi sa oživljavanjem njujorške privrede nakon krize izazvane pandemijom korona virusa, ekonomskom i socijalnom nejednakošću, nedostatkom jeftinih stanova i poteškoćama u javnom obrazovanju.

0641022927, Erik Adams, Njujork, gradonačelnik
foto: Lev Radin / Zuma Press / Profimedia

Adams nije oklevao da istakne da bi njegova pobeda mogla da posluži kao šablon za demokratski put na nacionalnom nivou. On je odbacio kritike upućene njegovom programu, tvrdeći da kritičari ne govore u ime srednje demokratske struje.

"Tvrdim da je došlo vreme da prestanemo da verujemo da su nam potrebni pravi tvitovi. Potrebne su nam bezbedne ulice", rekao je Adams za Si-En-En nakon što je u julu osvojio stranačku nominaciju.

0639277166, Erik Adams, gradonačelnik, Njujork
foto: Michael M. Santiago / Getty images / Profimedia

Predstavljajući se kao pripadnik njujorške radničke klase, rekao je da je liberalnije krilo Demokratske stranke zanemarivalo svoje članove radničke klase.

Tokom prošle godine, nakon ubistva Džordža Flojda 2020. u Mineapolisu koje je izazvalo niz protesta širom zemlje, demokrate su se možda najviše bavile pitanjem policije.

0640994285, Erik Adams, Njujork, gradonačelnik
foto: Michael M. Santiago / Getty images / Profimedia

Međutim, porast kriminala podstakao je mnoge kandidate za gradonačelnike SAD da traže povećanje ulaganja u policijske snage, dok je pitanje javne bezbednosti za birače postalo jedno od najvažnijih.

Adams je tvrdio da se grad ne bi mogao u potpunosti ekonomski oporaviti ako se ne pozabavi pitanjem kriminala. On je oštro odbacio pozive na smanjenje finansiranja policije, rekavši da je to stvar levičarskog aktivizma, i tražio ravnotežu između zahteva za jačanje policije i poziva na reformu.

Lično iskustvo dalo je kredibilitet njegovim rečima. Кada je bio tinejdžer, pretukli su ga policajci, a kada je postao policajac, bio je jedan od osnivača grupe koja se borila protiv policijske okrutnosti.

Kao zagovornik rada, koji je dobio značajnu sindikalnu podršku, rekao je da će pokušati da bolje poveže stanovnike sa nižim primanjima sa gradskim službama kako bi dobili usluge na koje imaju pravo, ali se njima ne koriste.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track