POGLEDAJTE KAKO SE MINISTAR PACIFIČKOG OSTRVA OBRATIO UN: Zavrnuo nogavice, zagazio do kolena u vodu i poslao snažnu poruku FOTO
Foto: EyePress via AFP / AFP / Profimedia

klimatske promene

POGLEDAJTE KAKO SE MINISTAR PACIFIČKOG OSTRVA OBRATIO UN: Zavrnuo nogavice, zagazio do kolena u vodu i poslao snažnu poruku FOTO

Planeta -

Ministar spoljnih poslova Tuvalua održao je govor na klimatskoj konferenciji Ujedinjenih nacija u Glazgovu stojeći do kolena u morskoj vodi kako bi pokazao "da je njegova zemlja na prvoj liniji fronta klimatskih promena".

Slike Simona Кofea kako u odelu i kravati stoji za govornicom postavljenom u moru, podvrnutih nogavica, proširile su se društvenim mrežama, piše CNN.

"Izjava upoređuje postavke COP26 sa stvarnim životnim situacijama sa kojima se Tuvalu suočava zbog uticaja klimatskih promena i porasta nivoa mora i naglašava hrabre akcije koje Tuvalu preduzima da bi rešio veoma hitna pitanja ljudske mobilnosti u klimatskim promenama", rekao je Kofe u video poruci.

Izjava bi trebalo da bude predstavljena na samitu o klimi u utorak, a dolazi u trenutku kada regionalni lideri zagovaraju agresivnije delovanje kako bi se ograničio uticaj klimatskih promena.

0642132339, Sajmon Kofe, Tuvalu, Simon Kofe
foto: EyePress via AFP / AFP / Profimedia

Mnogi veliki zagađivači obećali su da će intenzivirati napore za smanjenje emisije CO2 tokom narednih decenija, a neki imaju za cilj nultu emisiju do 2050. godine.

Međutim, lideri pacifičkih ostrva pozvali su na hitnu akciju, rekavši da je u pitanju opstanak njihovih zemalja.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja