HIBRIDNA DRAMA TEK POČELA! Na granice Poljske upravo nadire čak 15.000 migranata! CEH ĆE NA KRAJU DA PLATI NEMAČKA
Foto: Profimedia

KRIZA

HIBRIDNA DRAMA TEK POČELA! Na granice Poljske upravo nadire čak 15.000 migranata! CEH ĆE NA KRAJU DA PLATI NEMAČKA

Planeta -

Profesor doktor Duško Tomić sa Fakulteta za bezbednost i globalne studije SAD univerziteta u Emiratima i stručnjak za ekstremizam Marija Đorić ocenili su da su zemlje Evropske unije pogođene problemom migrantske krize.

- Između Belorusije i EU se vodi hibridni rat samo što iza Belorusije stoji Rusija. Smatram da će doći do dozirane eskalacije sukoba kao i kod svake hibridne aktivnosti. Jedino je pitanje koliko je Poljska spremna da odgovori na sve unutrašnje izazove. U Poljskoj se sa jedne strane rasplamsava ideja o nezavisnoj državi, a sa druge strane rasplamsava se ideja o čuvanju Poljske u EU - navodi profesor Duško Tomić sa Fakulteta za bezbednost i globalne studije SAD univerziteta u Emiratima u jutarnjem programu Kurir televizije.

dr Marija Đorić, dr Duško Tomić
foto: Kurir televizija

Tomić se osvrnuo i na pretnje beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka da će "zavrnuti gas" Evropi i naveo da se o tome više pita ruski predsednik Vladimir Putin nego sam Lukašenko.

- U celoj toj priči više se pita Putin nego Lukašenko. Velike geopolitičke igre tek počinju da se zaigravaju - naglasio je profesor Tomić.

Stručnjak za ekstremizam Marija Đorić navela je da će migrantskom krizom direktno biti pogođene zemlje EU.

dr Marija Đorić, dr Duško Tomić
foto: Kurir televizija

- Zemlje EU i njihov lider Nemačka direktno su pogođene migrantskom krizom. Nisam za to da migranti pohrle u Evropu, ali ljudi umiru. Evropa sada treba da se bavi posledicama koje su dovele do migrantske krize, a ne uzrocima. Postoji nešto što se zove međunarodno humano pravo koje kaže da ako je nekome život ugrožen u njegovoj zemlji ima pravo da dobije azil. Međutim, iako sada govorimo o 2.000 ljudi, zapravo ih je 15.000 i među njima ima raznih. Suština je razdvojiti žito od kukolja - kaže Đorić.

Dok se govori o hibridnom ratu, neko se uveliko bogati, naglasila je Đorić i otkrila da jedan čovek koji beži iz istočnih zemalja na Zapad mora da izdvoji oko 10.000 evra.

- Ovde se ne brani granica Poljske već granica Evropske unije. Suština je da se reše problemi u zemljama odakle migranti dolaze. Krajnji epilog je da će migranti biti u rukama političara. Pored očajnika koji su se uputili put zapada ima i potencijalnih terorista i to je ono što zabrinjava - kaže profesorka.

dr Marija Đorić, dr Duško Tomić
foto: Kurir televizija

Zidovi se stvaraju, ne samo fizički, već i psihološki, a put migranata uveliko prate dronovi.

- Sve je učinjeno da se spreči ulazak migranata. Oni nisu samo nešto što će doneti ogroman bezbednosni problem. Tu su i ekonomski i kulturološki problemi i socijalna davanja. Što se naše zemlje tiče, nismo zakuvali ovaj problem, a treba da budemo humani prema njima budući da su samo u tranzitu kod nas. Prave posledice cele ove krize osetiće Nemačka i druge zemlje Evropske unije - naglasila je Đorić.

(Kurir.rs)

Bonus video:

01:10

DARKO OBRADOVIĆ: Ruska federacija vodi hibridni rat protiv BiH, Srbije, Crne Gore i Severne Makedonije (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track