TALIBANSKI AEROMITING: Helikopter Mi-17 leteo uz versku muziku pred mulama! Oni zadivljeno posmatrali VIDEO
Foto: Printscreen/Twitter

svečanost sa komandosima

TALIBANSKI AEROMITING: Helikopter Mi-17 leteo uz versku muziku pred mulama! Oni zadivljeno posmatrali VIDEO

Planeta -

Talibani su na aerodromu u provniciji Balkah organizovali su javno predstavljanje korpusa Al Fatah, koji je nasledio bivši 209. Šahen korpus.

Osim naoružanih talibana, udarna snaga ovog korpusa su američki i ruski helikopteri, koji su ostali nasleđeni od bivše avganistanske vojske, koja se raspala za manje od mesec dana posle debakla vlasti.

Na snimcima koji su se pojavili na društvenim mrežama, vidi se talibani koji su prikazali svoje umeće desanta iz helikoptera, kao i let pred zadivljenim mulama.

Osim helikoptera Mi-17 u sastavu uovog korpusa nalaze se i naoružani helikopteri MD-500 "Defender", koji je je od 68 operativnih koliko ih je bilo procenjje se da ih je ostalo više od polovine, a da je samo mali broj njih operativan.

Takođe na statičkom delu izložbe viđen je i jedan A-29 "Super tukano" kojih je bilo ukupno 19, a veruje se da je svega par komada ostalo operativno .

Inače posle dolaska Talibana na vlast 22 aviona i 24 helikoptera su završila u Uzbekistanu.

Prema nekim neproverenim informacijama talibani su zaplenili 13 letelica različitih tipova, 38 helikoptera, sedam bespilotnih letelica i 73 letelice raznih tipova.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track