JEDNA OD NAJVAKCINISANIJIH ZEMALJA U PROBLEMU: Broj novozaraženih naglo skočio, razmatraju se nove mere!
ilustracija, Foto: EPA/TIAGO PETINGA

portugal

JEDNA OD NAJVAKCINISANIJIH ZEMALJA U PROBLEMU: Broj novozaraženih naglo skočio, razmatraju se nove mere!

Planeta -

Portugal, iako jedna od najvakcinisanijih zemalja na svetu, razmatra nova ograničenja kako bi se suprotstavio širenju epidemije kovida-19 i rekordnom broju novih slučajeva i hospitalizacija u sredu od početka školske godine.

„Treba utvrditi koje mere su potrebne da se spreči skok broja obolelih“, rekla je portparolka vlade Marijana Vijeira da Silva lokalnim medijima u Lisabonu.

„Ne predviđamo drastične mere poput onih koje smo ranije preduzimali jer je stanovništvo sada zaštićenije, posebno zbog visoke vakcinacije“, precizirala je ona.

Predsednik Republike Marselo Rebelo de Susa ocenio je u utorak uveče da je neizbežno nošenje maski napolju.

Ova mera, uvedena u oktobru 2020. godine, ukinuta je 13. septembra. Nošenje maski se i dalje preporučuje na skupovima i kada nije moguće održavati distancu.

Portugal je u sredu imao novi rekord sa 2.527 novozaraženih za 24 sata i prešao je prag od 500 hospitalizacija, što je rekord od početka septembra, prema najnovijim podacima zdravstvenih vlasti.

Socijalistički premijer Antonio Kosta nagovestio je u utorak da bi zemlja mogla ponovo da uvede neke mere, posebno uoči praznika krajem godine.

"Moramo odmah da reagujemo (...) Što kasnije počnemo, biće više rizika", upozorio je on, ali i odbacio mogućnost uvođenja vanrednog stanja koje je na snazi šest meseci od novembra do aprila. .

Vlasti i dalje pozivaju osobe starije od 65 godina da se vakcinišu trećom dozom. Nešto više od 86 odsto stanovništva je potpuno vakcinisano, pa je iz zemlje stigla trijumfalna vest da više nemaju 'koga da vakcinišu'.

Sa populacijom od 10 miliona, Portugal je od početka pandemije imao više od 1,1 milion zaraženih i 18.283 smrtna slučaja.

Kurir.rs/Jutarnji.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track