UPOZORENJE AMBASADE UKRAJINE Rusija aktivno koristi migrantsku krizu na beloruskoj granici da destabilizuje situaciju u regionu
Foto: EyePress via AFP / AFP / Profimedia

varnice

UPOZORENJE AMBASADE UKRAJINE Rusija aktivno koristi migrantsku krizu na beloruskoj granici da destabilizuje situaciju u regionu

Planeta -

Organi vojne uprave Ukrajine sve češće izveštavaju da Rusija aktivno
osvaja teritoriju i vojnu infrastrukturu susedne Belorusije. Stalno se organizuju
bilateralne vežbe kopnenih, vazdušnih i vazdušno-desantnih jedinica na
teritoriji Belorusije.

Pod izgovorom vežbi „Zapad 2021“ u avgustu 2021. godine, ruske trupe, pre svega avioni, PVO sistemi i drugi dodatno su bili fokusirani na vojne objekte u Belorusiji u gradovima Grodno, Baranoviči i drugim, navodi se u saopštenju ambasade Ukrajine.

Rusija je obnovila letove strateških aviona (Tu-22M3 i Tu-160) u vazdušnom prostoru Belorusije. U skladu sa izjavama rukovodstva Rusije i Belorusije, takvi letovi će se obavljati redovno.

Rusija takođe aktivno koristi tzv. migracionu krizu na beloruskoj granici da destabilizuje situaciju u regionu. Na taj način značajno gomilanje ilegalnih migranata od strane specijalnih službi na teritoriji Republike Belorusije (preko 15 hiljada ljudi) i neuspeh njihovog prelaska u Poljsku i Litvaniju mogu predstavljati pretnju za Ukrajinu, pošto se migracioni talas verovatno može usmeriti ka Ukrajini, dodaje se u saopštenju.

Pod ovim uslovima predviđaju se sledeće negativne posledice migracione krize za Ukrajinu i baltičke države i istočnu Evropu:

- povećanje nivoa terorističkih pretnji kao rezultat nastanka povoljnih uslova za infiltraciju radikalnih terorističkih grupa;

- povećanje verovatnoće nastanka oružanih sukoba na granici sa Belorusijom;

- pogoršanje društveno-političke situacije povezano sa povećanjem opterećenja za državne budžete zbog koncentracije ilegalnih migranata.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track