GLEČER SUDNJEG DANA UBRZANO SE TOPI: Naučnici kažu da bi za 5 godina mogao bi da izgubi ledenu koru i podigne nivo mora za 25%
Foto: NASA / Zuma Press / Profimedia

klimatske promene

GLEČER SUDNJEG DANA UBRZANO SE TOPI: Naučnici kažu da bi za 5 godina mogao bi da izgubi ledenu koru i podigne nivo mora za 25%

Planeta -

Ogroman glečer na Antarktiku, koji se smatra ključnim za globalni porast nivoa mora, mogao bi da izgubi svoju ledenu koru za "samo pet godina", upozoravaju naučnici.

Glečer Tvejts u zapadnom Antarktiku ponekad se naziva i glečer Sudnjeg dana zbog svog velikog potencijala da podigne nivo mora kada se jednom otopi. Glečer je površine oko 119.090 kilometara kvadratnih, što je otprilike veličina Floride, navodi CNBC.

Tim američkih naučnika izvestio je na sastanku Američke geofizičke unije ove nedelje da se formiraju nove pukotine na istočnom kraju ledene ploče, koja podržava jednu trećinu glečera.

Ploča ili "polica" koja deluje kao brana koja usporava tok leda sa kontinenta u okean, "popušta stisak" zbog tople vode koja protiče ispod glečera, rekli su naučnici pozivajući se na satelitske snimke.

"Ako se ova plutajuća ledena ploča raspadne, otapanje glečera Tvejts će se ubrzati, što bi za posledicu moglo da ima porast nivoa mora za čak 25 odsto", naveli su naučnici i upozorili da bi do ovoga moglo da dođe za "samo pet godina".

Prema studiji, jedan od glečera koji se najbrže topi na Antarktiku doprinosi sa čak 4% globalnog godišnjeg porasta nivoa mora danas, dok se pukotine šire u centralnom delu ledenog pojasa brzinom od čak 2 km (1,2 milja) godišnje.

"Doći će do dramatičnih promena na prednjem delu glečera, verovatno za manje od jedne decenije. I objavljene i neobjavljene studije upućuju na taj pravac“, rekao je za BBC profesor geologije Ted Skambos, američki glavni koordinator za Međunarodnu saradnju na glečeru Tvejts.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track