SVE VIŠE AMERIČKIH GRADOVA OVAKO POMAŽE SIROMAŠNE: Keš isplate bez ikakvih obaveza, reakcije primalaca govore sve!
Foto: Profimedia

humano

SVE VIŠE AMERIČKIH GRADOVA OVAKO POMAŽE SIROMAŠNE: Keš isplate bez ikakvih obaveza, reakcije primalaca govore sve!

Planeta -

Podstaknuti pandemijom koronavirusa, desetine američkih gradova koriste novo oruđe u svom ratu protiv siromaštva: gotovinu.

Najmanje 16 gradova i okruga isplaćuje bez ikakvih obaveza nekim stanovnicima sa niskim primanjima, navodi Rojters. Najmanje 31 druga lokalna samouprava planira da to učini u narednim mesecima.

To je odstupanje od većine američkih programa za borbu protiv siromaštva, koji pružaju beneficije za specifične potrebe kao što su namirnice ili kirija i zahtevaju od primalaca da zadrže posao ili traže posao.

Odbornici kažu da oni koji primaju pomoć, a ne birokrate, najbolje znaju kako da potroše svoj novac.

„To je potpuno odbacivanje ideje da su nam ljudi iz Velikog brata potrebni za izlaz iz siromaštva“, rekao je Majkl Tabs, koji je uspostavio prvi nacionalni program „osnovnog prihoda“ 2019. dok je bio gradonačelnik Stoktona u Kaliforniji.

Džonatan Pedro, 37, rekao je da je uspeo da otplati dug i kupi hokejašku opremu za svog 11-godišnjeg sina zahvaljujući mesečnim čekovima od 500 dolara koje dobija kroz program Kembridža u Masačusetsu namenjen samohranim roditeljima.

"Zaista sam se trudio da se vratim i ova provera mi je mnogo olakšala", rekao je on.

Isplate u gotovini bile su stub američke sigurnosne mreže tokom većeg dela 20. veka, ali su pale u nemilost usled kritika da obeshrabruju ljude da rade. Demokratski predsednik Bil Klinton ih je smanjio, učinio privremenim i dodao radni uslov 1996. Manje od jedne od četiri siromašne porodice sada dobija te beneficije.

Poslednjih godina, pojam univerzalnog osnovnog dohotka je postao popularan zbog zabrinutosti da će automatizacija dovesti do široko rasprostranjenih otpuštanja, i uverenja među zagovornicima rasne pravde da je trenutni sistem neadekvatan i ponižavajući. Endrju Jang je to učinio središnjim delom svoje dugotrajne kandidature za demokratsku predsedničku nominaciju 2020.

Savezna vlada je pružila dokaz koncepta u protekle dve godine, poslavši više od 800 milijardi dolara domaćinstvima u tri paketa pomoći za COVID-19. Vašington je ove godine obezbedio još 93 milijarde dolara za 36 miliona porodica kroz prošireni poreski kredit za decu.

Ti paketi pomoći uključivali su 500 milijardi dolara državnim i lokalnim vladama, a najmanje 16 lokalnih samouprava koristi novac za uspostavljanje programa osnovnog dohotka u Stoktonovom stilu za stanovnike sa niskim primanjima, pokazuju zapisi.

Drugi crpe sredstva koja obezbeđuju gradonačelnici za zagarantovani prihod, grupa za zastupanje koju je formirao Tubbs, ili privatna filantropija.

„Ušli smo 60-tih godina u rat protiv siromaštva, a ideja davanja novca siromašnim ljudima je i dalje duboko nova. Možda je to problem“, rekao je Melvin Karter, gradonačelnik Sent Pola u Minesoti, koji je pokrenuo osnovni prihod program prošle godine.

Za razliku od Jangovog predloga, koji bi pokrio sve, novi gradski programi su malog obima, obično služe nekoliko stotina porodica i namenjeni su samo ljudima sa niskim primanjima.

Neki gradovi pozivaju ljude da se prijave i onda nasumično izvlače. Drugi se fokusiraju na određene populacije: Sveti Pavle cilja na porodice sa novorođenom decom, dok Pitsburg kaže da će polovina od 200 učesnika biti crnke.

Daram, Severna Karolina, obezbediće čekove ljudima koji izlaze iz zatvora. Program u Džeksonu, Misisipi, fokusira se na afroamerikanke majke u javnom smeštaju.

Zagovornici se nadaju da će ovi napori na kraju ubediti Vašington da uspostavi nacionalni program osnovnog dohotka.

Oni ukazuju na gomilu studija koje pokazuju pozitivne rezultate. Verovatnije je da će učesnici u Stocktonovom programu raditi puno radno vreme, dok je veća verovatnoća da će učesnici u Džeksonu platiti svoje račune na vreme. Jedno istraživanje je pokazalo da su primaoci trošili manje na alkohol i duvan nego ranije.

S obzirom da se mnoga preduzeća u SAD muče da zaposle radnike, neki kažu da bi bilo bolje proširiti postojeće programe.

„Ako je cilj više posla, onda imamo alternativne opcije“, rekao je Kevin Korint, koji je bio vrhunski ekonomista Bele kuće u Trampovoj administraciji, a sada je na Haris školi za javnu politiku Univerziteta u Čikagu.

Nacionalni program bi takođe bio skup. Jedan predlog da se svaki Amerikanac zadrži iznad granice siromaštva, postavljen na 26.500 dolara za četvoročlanu porodicu u 2021. godini, koštao bi 876 milijardi dolara, što bi više nego udvostručilo američku potrošnju za borbu protiv siromaštva. Drugi bi koštao više nego dvostruko veći iznos.

Zastupnici kažu da je njihov prvi korak da ojačaju prošireni poreski kredit za decu, koji ističe krajem ove godine. Zabrinutost u vezi sa troškovima navela je demokrate da prekinu trajnu ekspanziju od ugroženog predloga o potrošnji predsednika Džoa Bajdena od 1,75 biliona dolara „Povrati bolje“.

U međuvremenu, učesnicima sa niskim primanjima poput Andree Kolman (40) je malo lakše da sastave kraj s krajem. Majka troje dece, koja radi kao medicinska sestra, rekla je da planira da kupi odgovarajući par cipela kako bi zamenila sandale od pene koje joj služe kao jedina obuća u Sent Polu u Minesoti, gde se očekuje da će temperatura pasti na 7 stepeni Farenhajta (-13,9° Celzijusa) ove nedelje.

„To je taj dodatni novac koji pomaže da se prevaziđe manjak novca, pomaže da skinete taj teret sa leđa", rekla je. „Daje mi puno srce."

Kurir.rs/Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track