KIM ISPUNIO OBEĆANJE: Severna Koreja ispalila sumnjivu raketu u more
Foto: STR / AFP / Profimedia

najnovije lansiranje

KIM ISPUNIO OBEĆANJE: Severna Koreja ispalila sumnjivu raketu u more

Planeta -

Severna Koreja ispalila je danas neidentifikovanu raketu u svoje istočne vode, saopštile su južnokorejska i japanska vojska.

Najnovije lansiranje usledilo je nakon što je severnokorejski lider Kim Džong-un na konferenciji vladajuće stranke prošle nedelje obećao da će dalje jačati vojnu sposobnost.

Generalštab Južne Koreje saopštio je da je Severna Koreja ispalila projektil ka svojim istočnim vodama u sredu ujutro, ne navodeći više detalja.

Ni japansko ministarstvo odbrane nije u saopštenju navelo detalje. Rečeno je samo da je Severna Koreja ispalila nešto što je verovatno bila raketa.

Severna Koreja testirala je seriju novorazvijenog oružja septembra i novembra prošle godine, uključujući rakete sa nuklearnom sposobnošću.

Pojedini eksperti kažu da Severna Koreja vrši pritisak na svoje rivale da je prihvate kao nuklearnu državu i da ublaže međunarodne sankcije toj zemlji.

Bajdenova administracija je više puta ponavljala da je otvorena za nastavak nuklearne diplomatije sa Severnom Korejom "bilo gde i bilo kada" bez preduslova.

Sever je do sada odbijao takve pokušaje, rekavši da neprijateljstvo SAD ostaje nepromenjeno.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track