DAN BESA Komandosi s dozvolom da ubiju čuvali Majka Pensa tokom napada na Kongres!
Foto: AP

NAPAD NA DEMOKRATIJU

DAN BESA Komandosi s dozvolom da ubiju čuvali Majka Pensa tokom napada na Kongres!

Planeta -

Godišnjica nemira u Vašingtonu i upada pristalica Donalda Trampa u zgradu Kongresa kako bi se sprečio izbor Bajdena za predsednika

Haos... Trampove pristalice u zgradi Kongresa
Haos... Trampove pristalice u zgradi Kongresafoto: Profimedia

Elitni tim komandosa sa dozvolom da ubiju bio je raspoređen u zgradi američkog Kongresa tokom prošlogodišnjih nemira kako bi se sprečio eventualni teroristički napad i zaštitio potpredsednik Majk Pens, koji je trebalo da bude ključna figura u sprečavanju izbora Džozefa Bajdena za novog predsednika SAD.

Kako prenosi Njuzvik, na sastanku lidera nekoliko federalnih specijalnih bezbednosnih službi vršena je procena bezbednosnih pretnji za članove Kongresa, koji je na sednici trebalo da verifikuju rezultate predsedničkih izbora 2020.

Ne priznaje rezultate

Džefri Rouzen, v. d. ministra pravde, tada je doneo odluku da se angažuje elitna vojna jedinica. Prema planu koji je ranije odobrio odlazeći predsednik Tramp, ova jedinica je dobila odobrenje da upotrebi oružje u slučaju da je neophodno zaštititi živote zvaničnika.

IZ MINUTA U MINUT

10.50 Trampove pristalice se okupljaju za miting "Spasimo Ameriku" u parku kod Bele kuće

11.15 Rudolf Đulijani poziva okupljene da učestvuju u suđenju borbom

Svojim govorom dolivao ulje na vatru... Donald Tramp,
Svojim govorom dolivao ulje na vatru... Donald Tramp,foto: EPA/MICHAEL REYNOLDS

12.00 Tramp započinje sedamdesetominutni govor, ponavlja da su izbori pokradeni i poziva na "đavolsku bitku"

12.55 Zakonodavci se okupljaju u Kongresu kako bi se verifikovala Bajdenova pobeda, Trampove pristalice provociraju obezbeđenje

13.02 Potpredsednik Majk Pens, koji je predsedavao sednicom, objavljuje da neće poništiti rezultate elektronskog glasanja, kao što je Tramp tražio

13.30 Posle Trampovog govora hiljade demonstranata kreću na Kongres

14.12 Trampove pristalice upadaju u Kongres, haotične scene

14.13 Specijalci evakuišu potpredsednika Majka Pensa na sigurno, stopiran proces verifikacije rezultata

14.14 Policajac Judžin Gudman uspeva da namami napadače dalje od Senata i omogući senatorima da blokiraju vrata

14.24 Tramp napada Pensa preko Tvitera: "On nije imao hrabrosti da uradi ono što je trebalo"

15.13 Tramp uviđa da je plan propao i poziva pristalice na mir i da ne primenjuju nasilje

16.17 Tramp poziva pristalice da idu svojim kućama, uz poruku da ih voli i da su oni posebni, ponavlja laži o krađi izbora

17.30 Prvi pripadnici Nacionalne garde stižu u Vašington, nasilje je prestalo

20.00 Policija saopštava da je zgrada Kongresa bezbedna, nastavljena verifikacija rezultata

Odbio da prekrši Ustav... Majk Pens, bivši potpredsednik SAD
Odbio da prekrši Ustav... Majk Pens, bivši potpredsednik SADfoto: EPA/SAUL LOEB

3.15 (7. januar) Potpredsednik Pens zaključuje verifikaciju i potvrđuje Bajdenovu pobedu

Za angažovanje ovih specijalaca nisu znali ni policija u Vašingtonu ni članovi Kongresa. - U pitanju je bio skup visokog rizika, kontrola mase nije bila moguća. Zbog toga smo morali da reagujemo - rekao je Rouzen na svedočenju pred komitetom koji istražuje dešavanja od pre godinu dana. Podsećamo, Donald Tramp, koji ni danas ne priznaje rezultate izbora, organizovao je veliki miting svojih pristalica 6. januara 2021, na dan kada je u Kongresu trebalo da bude verifikovana pobeda Džozefa Bajdena na izborima održanim u novembru 2020.

Bajden će reći istinu - Tramp otkazao konferenciju

Bivši predsednik Donald Tramp otkazao je konferenciju za novinare koju je planirao da održi na Floridi na godišnjicu napada svojih pristalica na Kapitol 6. januara. Tramp je rekao da će umesto toga govoriti o svojim pritužbama na mitingu koji je planirao u Arizoni kasnije ovog meseca. Na drugoj strani Bajden je najavio da će godišnjicu napada obeležiti održavanjem govora u kom će upozoriti na sve pretnje po demokratiju. Bajden je najavio da će reći istinu o dešavanjima od 6. januara.

Ranije je utvrđeno da je Trampov šef kabineta Mark Medouz imao plan na 38 strana u Pauerpointu pod nazivom "Izborna prevara, uplitanje i opcije za 6. januar".

Poništavanje izbora

Jedna od stavki u tom planu bila je da potpredsednik Majk Pens zloupotrebi položaj i obavesti zakonodavce o stranom mešanju u proces izbora, nakon čega bi Tramp uveo vanredno stanje i proglasio nevažećim elektronske glasove, što bi vodilo ka poništavanju rezultata izbora. Tokom mitinga Tramp je svoje pristalice pozvao u marš na Kapitol Hil, došlo je do nemira i upada u Kongres. Tokom nasilja pet osoba je izgubilo život. Specijalci su Pensa i članove njegove porodice čuvali u podzemnom kompleksu dok se situacija nije raščistila kako bi se nastavila verifikacija rezultata izbora.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track