SITUACIJA JE KRITIČNA: Švajcarska skratila trajanje karantina na pet dana zbog omikrona
Foto: Flo Rols / Zuma Press / Profimedia

ekonomija trpi

SITUACIJA JE KRITIČNA: Švajcarska skratila trajanje karantina na pet dana zbog omikrona

Planeta -

Vlada očekuje povećanje broja hospitalizovanih zbog jako velikog broja zaraženih iako deluje da je omikron varijanta manje opasna.

Švajcarska će prepoloviti trajanje karantina na pet dana kako bi pomogla ekonomiji da se nosi sa novim talasom pandemije izazvanim omikron sojem koronavirusa, saopštila je vlada.

Zdravstvene vlasti odobrile su to u utorak, u trenutku kada se desetine hiljada ljudi svakog dana zarazi omikron sojem virusa.

Zvaničnici strahuju da bi pandemijski talas mogao da preoptereti zdravstveni sistem u zemlji u kojoj su dve trećine stanovnika dva puta vakcinisane, a 30 posto je primilo i buster.

Vlada je predložila i da se do kraja marta produže već postojeće mere kao i da se uvede obavezna vakcinacija po ugledu na susednu Austriju.

"Epidemiološka situacija je kritična i teško ju je proceniti", saopštila je vlada.

Vlada očekuje povećanje broja hospitalizovanih zbog jako velikog broja zaraženih premda izgleda da je omikron varijanta manje opasna. U sredu je potvrđeno 32.881 novozaraženih.

Kraće trajanje karantina stupa na snagu u četvrtak.

Vlada je pojasnila da je kraća izolacija moguća jer je kod omikron varijante kraće vreme između zaraze i prenosa virusa.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track