PUTIN ŽELI NOVU JALTU I ODREŠENE RUKE NAD DRŽAVAMA BIVŠEG SSSR?! Slovenački novinar tvrdi: Ovo je pozadina velikog sukoba
Foto: Profimedia, EPA/Alexei Nikolskykremlin Poolspu

branko soban objašanjava

PUTIN ŽELI NOVU JALTU I ODREŠENE RUKE NAD DRŽAVAMA BIVŠEG SSSR?! Slovenački novinar tvrdi: Ovo je pozadina velikog sukoba

Planeta -

Poslednjih nedelja svetska javnost budno prati dešavanja u Ukrajini, gde je situacija sve napetija. Bela kuća je uverena da je Rusija u svakom trenutku spremna da napadne Ukrajinu. Rusija negira navode o planiranju napada. Moskva je prošlog meseca zahtevala bezbednosne obaveze od Sjedinjenih Država i NATO-a u zamenu za tenzije na granici Ukrajine da se alijansa neće širiti na istok i da ofanzivno oružje neće biti postavljeno blizu granice Rusije. Rusija, u međuvremenu, gomila oružje i trupe zajedno sa Ukrajinom.

Putin želi novu Jaltu?

"Ucenjujući NATO i Zapad, Putin želi de fakto novu Jaltu da mu da odrešene ruke i puni uticaj na bivši Sovjetski Savez. To je glavni cilj ruske diplomatije i politike", rekao je Branko Soban, bivši dopisnik Dela u Rusiji.

Kako kaže, stvar je opasna.

„Za sada se još uvek radi o pretnjama, ucenama i ultimatumima, što naravno opasno podseća na događaje iz istorije: 1914. posle atentata u Sarajevu ili 1938. godine, kada je Evropa potpuno klekla pred Hitlerom ne videći šta će biti posle Sudeta. Takođe podseća na kubansku raketnu krizu, koju su tada rešili Hruščov i Kenedi“, rekao je on.

"Evropa je ponovo na ivici novog rata, što je za mene katastrofa. Okupacija Krima je bila prva aneksija strane teritorije posle Drugog svetskog rata, to se nedovoljno naglašava. To pokazuje da Rusija ne poštuje međunarodna pravila i sporazume koje je sama potpisala“, rekao je Soban oštro o Rusiji.

Jalta, Jalta 1945
foto: Profimedia

Istovremeno, Soban podseća na još jedan aspekt.

"Vremena su opasna i zbog drugih iskustava. Bliže se Olimpijske igre u Pekingu. Rusija je 2008. napala Gruziju tokom letnjih olimpijskih igara u Pekingu, oči sveta bile su uprte u Igre, a Rusija je iskoristila priliku da udari na svoje susede. Uspešno je da se bliži. „Olimpijada u Sočiju, Rusija je tada okupirala Krim i izvršila agresiju na Donbas. A sada smo se vratili pred Olimpijadu.

Rusija je već poslala više od 100.000 vojnika na granicu sa Ukrajinom, gde takođe gomila vojnu opremu. Poslednjih dana stižu vesti o povlačenju diplomatskog osoblja i njihovih porodica na više strana. „Već nekoliko dana stižu vesti da je Rusija povukla članove porodica svojih diplomata iz Kijeva i Lavova. Baš sam sinoć pročitao u Haarecu da se Izrael sprema da evakuiše 75.000 ukrajinskih Jevreja u slučaju rata. Stvari su napete i ishod moraće da sačeka „Ovaj jezik koji koristi Putin, ovaj jezik ultimatuma, pretnji i ucena, ne sluti na dobro“, rekao je Soban.

"Većina Ukrajinaca, zapravo, ne želi da bude pod Rusijom, oni žele da budu deo Evrope. Zapadna Ukrajina sa Lavovom je bila deo Austrougarske, bila je to Galicija, gde su stradali i slovenački vojnici. Oni žele da budu deo Evropa.Ali za Rusiju je ova Ukrajina strateški važan deo teritorije,"tampon zona" između NATO-a i Rusije.Ukrajinci su počeli da se približavaju Zapadu zbog ovog ruskog iskustva,jedina sila koju mogu da zaštite je NATO ”, objasnio je Soban ukrajinski stav.

nato, Ukrajina
foto: Shutterstock

Zašto baš sada postoje takve tenzije?

Soban objašnjava da se poslednjih godina mnogo govori o približavanju Ukrajine NATO-u. Istovremeno je 2008. tadašnji generalni sekretar NATO-a Jap de Hop Shefer rekao da će Ukrajina jednog dana biti članica NATO-a.

„Ovaj razgovor o približavanju NATO-u izazvao je novo krvoproliće u Moskvi“, upozorava Soban, podsećajući na prošlogodišnji Putinov esej.

„Putin je u julu prošle godine napisao dugačak esej koji je kod nas otišao predaleko i detaljno pročitan na Zapadu. U njemu, jednostavno i sažeto, objašnjava da Ukrajina nije nikakva država, da Ukrajinci nisu nikakva nacija, da Ukrajina a Belorusija su večiti deo Velike Rusije“.

Soban smatra da se Bajden, koji se suočava sa nekoliko unutrašnjepolitičkih problema, ne bi bavio Rusijom, ali to mora učiniti zbog zaoštravanja situacije. Istovremeno, Bidnova retorika, koja je bila neobična kada je rekao:

„Ako dođe do velikog napada, biće velikog odgovora, ako bude malog napada, biće malog odgovora“, on vidi kao odgovor na Trampovu politiku.

"Tramp je bio veliki obožavatelj Putina. Kada je postao predsednik SAD, njegova ideja je bila da postane neka vrsta američkog Putina. Fascinirao ga je Sovjetski Savez, Gorbačov, Putin, čak je u sovjetsko vreme maštao o izgradnji hotela. , ali nijedan projekat "Nije išlo, osim Mis Univerzuma. Zašto je hteo da postane Putin? Upravo zbog onoga što Putin radi kod kuće: možete da varate bez kazne na izborima, zabranite transparentnost, zabranite mešanje pravosuđe u vašim postupcima, to je bio Tramp“, oštar je. Bidnov odgovor se očekuje u vezi s tim, rekao je on, kao odgovor na Trampovu politiku. „Istovremeno, mislim da bi Bajden želeo da se što pre reši ruskog pitanja, jer ima druge ozbiljne stvari na leđima. Ako Rusija ponovo napadne Ukrajinu, usuđujem se da kažem da će Ukrajina ostati sama u ovome. borbe. poslat u Ukrajinu“.

Soban podseća na još jedan prošli čin u vezi sa potezom Londona. „Shvatam to i kao odgovor na ruski potez, jer je Lavrov pre nekoliko meseci objavio sadržaj razgovora sa francuskim i nemačkim diplomatama iza zatvorenih vrata. Time je razotkrio politiku zapadnih zemalja. Sada su Britanci odlučili da preduzmu sličan korak. Ona je u izjavi rekla da je cilj Rusije da dovede svog čoveka u Kijev. Nekada je to bio Viktor Janukovič, savetovan od Trampovog prijatelja Pol Manaforta. Takođe je gurnuo Janukoviča u zagrljaj Putina. Tramp ga je pomilovao poslednjeg dana svog termin."

" EU ima 27 evropskih spoljnih politika, što Putin uvek koristi. Samit EU-Rusija se ne održava godinama, a Putin se sastaje samo sa pojedinačnim članicama. „Ovo je taktika razbijanja jedinstva. Nezavisni evropski savet za spoljne poslove posvetio je svoj prvi izveštaj odnosima Rusije i EU pre 15 godina. Prema Donaldu Ramsfeldu, niko nije podelio Evropu na ovaj način. kao Putin.“

Rusija ne želi NATO trupe na svojim granicama, ali s druge strane, NATO, ako pogledamo celu istoriju od pada Berlinskog zida, nikada nije ozbiljno pretio Rusiji, jasan je Soban. "Prema međunarodnom pravu, svaka zemlja je slobodna da se udruži i odluči s kim će sarađivati i gde će biti član. Rusija ne dozvoljava ova prava ovim novim susedima u susedstvu koji žele da se povežu sa Zapadom. njihov suverenitet i takođe njihova teritorija“.

Kurir.rs/RTV SLO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track