TOMATINA: Paradajzom se gađalo 40.000 ljudi
Foto: Reuters

Španska tradicija

TOMATINA: Paradajzom se gađalo 40.000 ljudi

Planeta -
Za najluđe gađanje upotrebljeno je 120 tona paradajza

BUNJOL - Više od 40.000 ljudi iz celog sveta učestvovalo je jutros u gađanju paradajzom, povodom festivala "Tomatina" koji se svake godine održava u španskom mestu Bunjol.

Za najluđe gađanje upotrebljeno je 120 tona paradajza.

"Premašili smo 40.000" učesnika, rekao je portparol festivala Rafael Peres. Kako piše Frans pres, gužva je bila tolika da je pet kamiona natovarenih paradajzom jedva prošlo zakrčenim ulicama.

"Ne stižem da tako brzo gađam, ovo je ludilo, ovo mi je treća godina kako dolazim", kaže Anhel dok sa terase baca paradajz na ulicu gde se nalaze na hiljade mladih.

"Živela Tomatina", uzvikivao je japanski turista koji je nosio zastavu sa slikom ogromnog paradajza, dok je njegov prijatelj na glavi nosio kapu u obliku paradajza.

Nakon gotovo jednočasovnog gađanja paradajzom, veliki broj učesnika je otišao do obližnje reke da se okupa. "Tomatina", praznik u slavu paradajza, organizuje se od 1944. godine kada je grupa mladih izazvala tuču tokom karnevala, koristeći paradajz.

Taj praznik se ustalio i pored oklevanja vlasti koje su ga čak zabranile 50-ih godina. Opština je, međutim, 1957. godine odobrila obeležavanje "Tomatina" i čak ga sama organizuje.

http://www.youtube.com/watch?v=KBWC-TWs6DY

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track