82. PADOBRANSKA DIVIZIJA STIŽE U POLJSKU Pentagon saopštio detalje rasporeda američke vojske u Evropi! Na listi Nemačka i Rumunija
Foto: EPA / ARMIN WEIGEL

Jačanje istočnog krila NATO

82. PADOBRANSKA DIVIZIJA STIŽE U POLJSKU Pentagon saopštio detalje rasporeda američke vojske u Evropi! Na listi Nemačka i Rumunija

Planeta -

Američki predsednik Džo Bajden danas je dao zeleno svetlo da krene raspoređivanje dodtanih američkih snaga na istok Evrope, kako bi se suprostavili potencijalnoj ruskoj agresiji na Ukrajinu. Posle Bajdena oglasio se i Pentagon sa detaljniji informacijama i spisak zemalja u koje stiže američka vojska, koja je već započela pripreme za prebacivanje preko Atalntika. Interesantno je da na broj od 8.500 vojnika pridružuje još 3.000 vojnika.

Kako je saopštio pres sekretar Džon Kirbi Pentagon dodatne snage razmestiće u Poljskoj, Nemačkoj i Rumuniji. Kirbi je objasnio i plan dodatne rotacije, pa će tako 1.000 vojnika iz Nemačke biti prebačeno u Rumuniju, 2.000 direktno iz SAD u Poljsku i Nemačku i to su odvojne jednice od onih planiranih 8.500 vojnika koji se nalaze u punoj pripravnosti.

Za sad je poznato da u Poljsku direktno iz SAD stiže 82. padobranska divizija i delovi 18. vazdušno desantnog korpusa iz baze Fort Breg.

Onih predviđenih 8.500 američkih vojnika ostaće u stanju pripravnosti u slučaju da se donese odluka o aktiviranju Snaga za brzo reagovanje, a SAD ne isključuju dodatno raspoređivanje ovih snaga u Evropi.

Poljski ministar odbrane Mariuš Blaščak, naveo je cifru od 1.700 vojnika koji dolaze iz SAD u Poljsku i da to predstavlja jasan signal solidarnosti u odgovoru na situaciju u Ukrajinu

„Ove snage neće da ratuju u Ukrajini. Idemo da ojačamo NATO saveznike.

82. padobranska divizija

je najelitinija jednica američke vojske i predstavlja jezgor Snaga za brzo reagovanje američke vojske, ali i NATO. To je jednica, koja prva kreće u ratni sukob ili intervenciju koju pokrenu SAD. Učestvovali su u svim operacijama od invazije Grenade, Hondurasa, Paname, Pustinjske oluje, došli su bili u misiju IFOR 1995, ali i deo snaga KFOR-a 1999 kad su dolazili na Kosovo i Metohiju juna 1999. posle povlačenja Vojske Jugoslavije. Ova jednica učestvovala je u vojnoj intervenciji u Avganistanu 2001. i Iraku 2003.

82. padobranska divizija osnovana je 25. avgusta 1917 u Kamp Gorodonu, kao pešadijska formacija u koju su ušli vojnici iz svih saveznih država SAD. Zbog toga ova jednica ima i iznaku AA (All American) ili sveamerička. Oba slova koja su simbol jednice su plava i crvena. Ova jednica se kalila i u Prvom i u Drugom svetskom ratu, učestvovala je u invaziji na Siciliju i prilikom iskrcavanja u Normandiji 6. juna 1944.

Osnovna obuka padobranaca izvodi se u Fort Bregu, ali pripadnici vežbaju širom Amerike od Arizone, do Aljaske, Floride, Paname, Teksasa, Kolorada, Južne Koreje, ali i u savezničkim zemljama širom sveta. Ono što je poznato jeste da jednica tokom godinu dana obuke izvede 10.000 padobranskih skokova, između 100-120 taktičkih padobranskih skokova.

Vežba se izvodi kako manevarskom, tako i bojevom municijom. Svi pripadnici ove jedinice su dobrovoljci, od kojih se očekuje mnogo i da izdrže ono što pripadnici drugih jednica američke vojske ne bi mogli.

Moto ove jednice je: "Nema predaje". U punom sastavu brojno stanje ove jednice u slučaju rata iznosi 16.000 pripadnika, dok je mirnodopski sastav znatno manji. Pojednice jednice ove divizije imaju popunjenost od 100 odsto u svakom trenutku i spremni su odmah da po dobijanju naređenja krenu ka transportnim avionima i budu prebačeni na bilo koji deo zemljine kugle.

Jednu padobransku četu obično čine: atriljerijska grupa, izviđački vod, inžinjerijska grupa i vod PVO. Padobranski bataljon čine tri pešadijske čete, četa za borbenu podršku i štabna četa. Jezgro jednice je brigada, koju čine tri padobranska bataljona i protivoklopna četa. Po potrebi ove brigade se pojačavaju artiljerijskim bataljonom vodom borebnih helikoptera AH-64 Apač, vodom vojne policije, vodom obaveštajaca, sanitetskom i logističkom četom.

Sastav 82. padobranske divizije čine: tri brigade, divizion artiljerije, četa za podršku i sedam bataljona ( avijacijski, helikopterski, veza, inženjerija, oklopni, PVO i vojnaobaveštajna služba.

Od opreme pripadnici ove jednice pušaka Ar-15 i M-16, puškomitraljeza M-60 imaju i lake haubice kalibra 105 mm, protivoklopne rakete TOW i Dragon, helikoptere Blek Hok i teške transprtne CH-47 Činuk.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track