PREMIJER IZRAELA POZIVA SUGRAĐANE DA NAPUSTE UKRAJINU: Dođite kući! Ne čekajte da jako želite da dođete a da je to nemoguće!
Foto: Profimedia / Dominika Zarzycka

Naftali Benet

PREMIJER IZRAELA POZIVA SUGRAĐANE DA NAPUSTE UKRAJINU: Dođite kući! Ne čekajte da jako želite da dođete a da je to nemoguće!

Planeta -

Premijer Izraela Naftali Benet pozvao je danas izraelske gradjane u Ukrajini da se vrate kući dok još mogu.

"Kao i ostali deo sveta mi se nadamo da će se napetost okončati bez eskalacije, ali naša prva odgovornost jeste da vodimo računa o našim građanima, građanima Izraela. Dodjite kući. Ne preduzimajte nepotrebne rizike. Ne čekajte da jako želite da se vratite, a da to bude nemoguće. Napustite Ukrajinu što je moguće brže", rekao je Benet.

Ministar spoljnih poslova Izraela Jair Lapid rekao je da su u narednoj nedelji planirana 32 civilna leta iz Ukrajine, uključujući deset danas i pozvao Izraelce da se ukrcaju u te avione.

Izraelski zvaničnici veruju da se mogućnost za evakuaciju građana iz Izraela brzo smanjuje i da je od srede ujutru više neće biti.

Izraelske aviokompanije povećale su broj letova kako bi pomogle u evakuaciji, a Ministarstvo spoljnih poslova procenjuje da u Ukrajini ima 10.000 do 15.000 Izraelaca, uključujući i one koji imaju dvojno državljnstvo.

Ministar odbrane Izraela Beni Ganc izjavio je u subotu da je dao isnstrukcije izraelskoj vojsci da bude spremna da pruži pomoć u evakuaciji.

Benet je navodno rekao ministrima u svojoj vladi da ne iznose javno stavove o akcijama Rusije.

Odnosi Izraela i Rusije su osetljivi zbog savezništva Moskve i Sirije, zemlje u kojoj izraelska vojska godinama napada ciljeve povezene s Iranom.

Izrael je ubrzao planove o evakuaciji pošto je američki predsednik Džozef Bajden u subotu u razgovoru sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, koji je trajao više od jednog sata, upozorio da će SAD "odgovoriti odlučno i nametnuti brze i teške troškove" Rusiji ako napadne Ukrajinu, preneli su izraelski mediji.

Zvaničnici Ministarstva spoljnih poslova Izraela rekli su u međuvremenu da avioni koji poleću za Izrael iz Ukrajine nisu puni putnika, pa se čini da se Izraelci ne žure da odu iz te zemlje uprkos apelima izraelskih lidera.

Kurir.rs / Beta, Foto: Profimedia / Dominika Zarzycka

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track