TRUDO - KASTRO Kanadski antivakseri beseni zbog pendrečenja! Pozivaju vojsku SAD da interveniše i ponovo lansirali teoriju zavere
Foto: Profimedia, AP/Adrian Wyld

Gradonačelnik hoće da im proda kamione

TRUDO - KASTRO Kanadski antivakseri beseni zbog pendrečenja! Pozivaju vojsku SAD da interveniše i ponovo lansirali teoriju zavere

Planeta -

Razbijanjem blokade kanadskog parlamenta koji su više od tri nedelje držali kamiondžije antivakseri, a koje je policija u munjevitoj akciji rasterala preselio se u medije i na društvene mreže.

Naime, učesnici "Konvoja slobode" besni zbog akcije policije, koja je koristila pendreke, suzavac i konjicu da bi reasterala kamiondžije, a najupornije pohapsila počeli su kanadskog premijera Džasti Trudoa da nazivaju Fidelom Kastrom, zbog represije koju je primenio nad demonstrantima.

Neki su otišli dalje, pa su preko društvenih mreža počeli pozivati američkog predsednika Džo Bajdena da pošalje vojsku u Kanadu.

Prema rečima jedne nezadovoljne simpatizerke pravi neprijatelj se ne nalazi u Rusiji, nego u Kanadi, gde Džasti Trudo uspostavlja komunistički režim i da se on samoproglasio dikatorom, koji je pokrenuo rat protiv nevnih Kanađana koji su demonstrirali mirno i protiv onih koji su ih podržavali.

Inače koliko je ludilo uzelo maha govori i podatak da od početka februara kruži Kanadom mit o tome kako je zapravo kanadski premijer Džastin Trudo sin Fidela Kastra. O tome je napravljena gomila emisija i tvrdnji koje nemaju nikakvo utemeljenje, već su nastale kao plod teorija zavere.

Kanada, protesti, kamiondžije
foto: EPA/Amru Salahuddien

Teorija zavere bez utemeljenja

A sve je počeko kako drugo, nego preko Fejsbuka, kada je 30. januara izvesni Zvijad Gogiašvili, koji ne krije da je antivakser objavio kolaž fotografija na kome prikazuje majku kanadskog premijera Džastina Trudoa, Margaret Trudo, i bivšeg kubanskog predsednika Fidela Kastra. Kolaž uključuje i krupne planove samih lica Džastina Trudoa i Fidela Kastra, što je verovatno korišćeno da se naglasi njihova sličnost. Post je propraćen komentarom Zvijada Gogiašvilija: „Džastin levo, Fidel desno, Fidelova i Džastinova majka u sredini…”.

Kolaž fotografija koji je objavio Zvijad Gogiašvili i prateći komentari odaju utisak da je Džastin Trudo sin Fidela Kastra. Slična zavera već godinama kruži internetom, iako je neosnovana jer je Džastin Trudo rođen 1971. godine, a Margaret Trudo i Fidel Kastro su se upoznali 1976. godine.

Kanada, protesti, kamiondžije
foto: AP/Justin Tang

Trampove pristalice lansirale ideju

Navodi o aferi premijera Kanade i vođe Kubanske revolucije kruže internetom od 2016. godine, nakon smrti Fidela Kastra. Zavera je bila posebno popularna među pristalicama Donalda Trampa, koji su na raznim internet forumima širili glasine da su se majka Džastina Trudoa, Margaret Trudo i Fidel Kastro, sastajali u tajnosti, a Džastin je njihovo dete ljubavi. Jedan od razloga za popularnost zavere bila je izjava Džastina Trudoa iz 2016. kada je Trudo pomenuo da je njegov otac Pjer Trudo ponosan na prijateljstvo sa Fidelom Kastrom i da mu je bila velika čast da lično upozna Kastra i njegovu porodicu.

Zaverom su se bavile organizacije za proveru činjenica Snopes i APNevs. Porodica Trudo je zaista imala dobre odnose sa Fidelom Kastrom, a otac Džastina Trudoa, bivši premijer Kanade Pjer Trudo Kastro, bio je prijatelj sa Kastrom; nisu se sreli licem u lice sve do 1976. godine.

Osim uočljive fizičke sličnosti između Džastina Trudoa i Fidela Kastra, još jedan argument koji koriste teoretičari zavere je da su se putevi Pjera Trudoa i Fidela Kastra prvi put ukrstili 1970-ih. Kao dokaz da se prva komunikacija između lidera Kanade i Kube dogodila 1970. godine, naveli su kanadski list „The Globe and Mail”, iako se u članku ne kaže da su se sreli, jer je komunikacija između njih bila samo pismena. Prvi zvanični susret lidera nije održan 1970. godine, pošto su se njih dvoje lično upoznali 1976. kada su Pjer Trudo i njegova supruga Margaret posetili Kubu. Fotografija Fidela Kastra i Margaret Trudo, korišćena u postu Zvijada Gogiašvilija, snimljena je tokom ove posete. Džastin Trudo, rođen 25. decembra 1971, imao je u to vreme četiri godine.

Kanada, protest, kanadska policija
foto: EPA-EFE/AMRU SALAHUDDIEN

Džastinovi roditelji, Margaret i Pjer Trudo, venčali su se 4. marta 1971. godine, a Džastin je rođen oko 10 meseci kasnije. Nema dokaza da je Margaret Trudeau upoznala Fidela Kastra u ovom periodu, a malo je verovatno da se o sličnoj činjenici ne bi bavili mediji, jer su nakon neočekivanog braka, Džastinovi roditelji dospeli u fokus medijske pažnje, a novinari su aktivno pratili detalji o njihovom odnosu.

Teoretičari zavere su dalje tvrdili da je sin Fidela Kastra, Fidelito, ostavio pismo pre samoubistva u kojem se Džastin Trudo pominje kao njegov polubrat. Ništa se zapravo ne zna o postojanju takvog pisma.

Možda postoji sličnost između Džastina Trudoa i Fidela Kastra; međutim, evidentna je i sličnost između Pjera Trudoa i Džastina Trudoa.

Ativakseri u šoku

Gradonačelnik hoće da proda zaplenjene kamione

Gradonačelnik Otave Džim Votson pohvalio je policijsku akciju protiv demonstranata iz Konvoja slobode u kanadskoj prestonici. Pošto su protesti završeni, on rekao je državnim medijima da kamione, kampere i vozila zaplenjena od demonstranata treba rasprodati, tvrdeći da mu kontroverzna ovlašćenja premijera Džastina Trudoa u vanrednim situacijama to dozvoljavaju.

Govoreći za Si-Bi-Si u subotu, Votson je pohvalio policajce za čišćenje demonstranata iz centra Otave, gde su bili kampovani tri nedelje protestujući zbog mandata vakcine. Demonstracije su prekinuli gradski i savezni policajci između petka i subote nakon što se Trudeau u ponedeljak pozvao na nikada ranije korišćeni Zakon o vanrednim situacijama.

Votson je rekao da su policajci „odradili izvanredan posao“ i da su „veoma odmereni u svom odgovoru“. Najmanje 170 demonstranata je uhapšeno, više od 50 vozila je zaplenjeno, a vlada je zamrznula bankovne račune najmanje 76 učesnika i pristalica protesta.

„U skladu sa Zakonom o vanrednim situacijama, pitao sam našeg advokata i našeg gradskog menadžera, 'kako možemo da zadržimo kamione za vuču, kampere i kombije i sve ostalo što smo zaplenili, i da prodamo te delove opreme da pomognemo da nadoknadimo neke od troškove koje naši poreski obveznici apsorbuju?“ rekao je Votson za CBC.

Votson je takođe naveo gubitke lokalnih preduzeća kao jedan od razloga zašto bi pokušao da proda zaplenjena vozila.

Kurir.rs/A.M./mythdetector.g/RT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track