NOVI DETALJI O TOME KAKO SU PROPALI ATENTATI NA ZELENSKOG: Koliko se ruskih specijalaca sada stvarno nalazi u Kijevu!
Foto: AP/Sergei Savostyanov, EPA

analiza

NOVI DETALJI O TOME KAKO SU PROPALI ATENTATI NA ZELENSKOG: Koliko se ruskih specijalaca sada stvarno nalazi u Kijevu!

Planeta -

Predsednik Zelenski je preživeo najmanje tri pokušaja atentata u protekloj nedelji, preneli su mediji.

Iz izveštaja se čini da su dve različite grupe poslate da ubiju ukrajinskog predsednika. Reč je o plaćenicima Vagnerove grupe koju podržava Kremlj i čečenskih specijalnih snaga. Oboje su osujećeni antiratnim elementima unutar ruske Federalne službe bezbednosti (FSB), objavljuje britanski portal truepublica.

Da li je ovo prvi znak da je Putinov režim pod unutrašnjom pretnjom?

Vagnerovi plaćenici u Kijevu pretrpeli su gubitke tokom svojih pokušaja i kaže se da su bili uznemireni koliko su Ukrajinci tačno predvideli njihove poteze. Izvor blizak grupi rekao je da je "jezivo" koliko je izgledao dobro upućen bezbednosni tim Zelenskog.

Malo je verovatno da su tačne informacije obaveštajne službe Zapada.

U subotu je na periferiji Kijeva sprečen pokušaj ubistva Zelenskog. Ukrajinski bezbednosni zvaničnici rekli su da je grupa čečenskih ubica "eliminisana" pre nego što su stigli do predsednika.

Aleksij Danilov, sekretar ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu, rekao je ukrajinskim TV kanalima da su ih ruski špijuni obavestili o planiranom atentatu.

Ukrajinski zvaničnici tvrde da su informacije koje su dovele do smrti Čečena potekle od nezadovoljnih agenata FSB-a koji se protive invaziji.

„Mogu da kažem da smo dobili informacije od FSB-a, koji ne žele da učestvuju u ovom krvavom ratu“, rekao je Danilov. „I zahvaljujući tome, uništena je elitna grupa Kadirova, koja je došla ovde da eliminiše našeg predsednika.

Naravno, u ratnoj magli – koliko je to tačno, treba potvrditi.

Zvaničnici su dalje rekli da „vagnerovi plaćenici nisu znali za čečenske ubice, ali su izveli sopstvene pokušaje da obezglave vladu, nakon što su bili u Kijevu više od šest nedelja, prateći aktivnosti 24 ukrajinske mete visokog profila. ”

Grupi je rečeno da sačeka dolazak Specnaca - ruskih specijalnih snaga - da im obezbedi siguran koridor iz Kijeva kada se atentati završe. Verovali su da će juriš na Kijev odvući pažnju i pružiti priliku da završe svoju misiju.

Međutim, sa konvojom tenkova koji se zaglavio izvan grada, tempo napada je bio sporiji nego što se očekivalo.

Plaćenici su bili pod žestokim pritiskom Moskve da unaprede svoje operacije kako bi obezbedili vidljivu pobedu i za njih se kaže da nameravaju da izvrše 24 atentata na njihovoj „listi ubistava“ za nekoliko dana.

Izvor blizak plaćenicima u Kijevu insistira da, uprkos gubitku neke grupe u neuspešnim operacijama ove nedelje, brojke su i dalje na njihovoj strani, sa skoro 400 samo u prestonici.

„Potreban je samo jedan od njih da bi imao sreće i svi idu kući sa bonusom“, piše Tajms. Veruje se da su plaćenici napravili planove za još jedan pokušaj pre vikenda.

Kurir.rs/True Publica

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja