18:53

AMBASADOR RUSIJE ZA KURIR O SUKOBU U UKRAJINI: Nada za mirno rešenje postoji, da nema nade, ne bi bilo ni nastavka pregovora

ekskluzivno

AMBASADOR RUSIJE ZA KURIR O SUKOBU U UKRAJINI: Nada za mirno rešenje postoji, da nema nade, ne bi bilo ni nastavka pregovora

Planeta -

Ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko rekao je gostujući na Kurir televiziji da je za okončanje sukoba u Ukrajini potrebna veća spremnost Kijeva da se nađe rešenje.

Bocan Harčenko ujedno je najavio da će pregovori dve strane biti nastavljeni već danas i naglasio da zabrinjava sve veći broj "terorističkih akcija" u Ukrajini.

- Traži se veća spremnost od ukrajinske strane za rešenje. Najvažnije je da se nastavi taj proces. Ako se nastavi, nada uvek postoji, ako nema nade, onda ne bi bilo ni nastavka razgovora. Ministrar spoljašnjih poslova Rusije (Sergej) Lavrov rekao je nekoliko puta da ukrajinska strana želi da iskoristi razgovore za neki spoljnji efekat, pokažu nameru, a u pozadini se pripremaju za aktivne napade na civile i vrše akcije terorizma nad civilnim stanovništvom - rekao je Bocan Harčenko gostujući u jutarnjem programu Kurir televizije.

Bocan Harčenko
foto: Kurir Televizija

Ambasador je granatiranje centra Donjecka nazvao terorističkom akcijom i dodao da "nacističke jedinice" koje su se otrgle kontroli nastavljaju da vode akcije protiv civilnog stanovništva.

Rusija je prema njegovim rečima već iznela uslove razgovora sa Ukrajinom:

- Razgovori će se nastaviti danas. Uslovi koje Rusija traži su demilitarizacija i sigurnost i neučešće Ukrajine u NATO. Mi smo i pre (specijalne vojne akcije) tražili razgovore. Odgovor nismo dobili ni od NATO ni od Sjedinjenjih Američkih Država. Demilitarizacija i neutralni status Ukrajine su dva najvažnija zahteva. Rusija polazi od toga da se traže rešenja i kompromisi. Traži se rešenje koje bi za cilj imalo ono što je Rusija već obrazložila. Tražili smo da do toga dođemo zajedno. Nismo naišli na razumevanje sa drugih strana već su nas primorali na to. Naš predsednik Vladimir Putin imao je samo jednu opciju - specijalnu vojnu operaciju.

Ruske snage su prema njegovim rečima ispunile zadate vojne ciljeve.

- Gradovi i regioni se stavljaju pod kontrolu, recimo, Hersonska oblast. A i kako je moguće na drugi način? Kontrola od strane kijevskog režima ne postoji. Sve je izvan kontrole. Zapadni mediji ne prikazuju da stanovništvo ubrzo dobije struju, vodu, hranu i humanitarnu pomoć kad se grad stavi pod rusku kontrolu. Prema našem mišljenju normalna kontrola ne postoji u Kijevu - tvrdi Bocan Harčenko.

Može li se sukob preliti van granica Ukrajine?

Voditeljka jutarnjeg programa Olja Lazarević upitala je Bocan Harčenka kolika je mogućnost da se sukob proširi van granica Ukrajine.

- Neki predstavnici političkog vrha u Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama imaju i zvanične izjave u smislu pretnji. Nije cilj Ruske federacije da se sukob proširi. Samo što moraju da znaju, a sada su to i saznali, da će svaki konvoj i dolazak plaćenika, biti, kako se to kaže na vojnom jeziku, legitiman cilj i biće izvan međunarodnog prava - rekao je ambasador.

Postoji li opasnost od nuklearnog sukoba?

Bocan Harčenko je odgovorio i na pitanje koji je konačan cilj Rusije i da li postoji opasnost od nuklearnog rata.

- Cilj je odredio 24. februara predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin u izjavi. On je rekao da je to zaštita ljudi u Donjecku i Lugansku, denacifikacija i demilitarizacija Ukrajine, ali i neulazak Ukrajine u NATO. Vojna operacija biće nastavljena. Što se tiče Rusije strah od nuklearnog napada ne treba da postoji. Nismo mi sa takvim pretnjama izlazili - rekao je ambasador.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

01:59

VESIĆEVA KNJIGA O BEOGRADU PREVEDENA NA RUSKI JEZIK: Ambasador Harčenko već pročitao i saznao mnogo (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track