PROMENA TAKTIKE? Međunarodni zvaničnici sad veruju da Putin odustaje od osvajanja cele Ukrajine i planira da se fokusira na istok
Foto: Printscreen, EPA

katastrofalno se preračunao?

PROMENA TAKTIKE? Međunarodni zvaničnici sad veruju da Putin odustaje od osvajanja cele Ukrajine i planira da se fokusira na istok

Planeta -

Očekuje se da će ruski predsednik Vladimir Putin promeniti taktiku, odustati od planova da zauzme velike teritorije i usmeriti svoju vatrenu moć na istok Ukrajine, tvrde zapadni zvaničnici.

Kada je Rusija 24. februara pokrenula svoju vojnu operaciju, činilo se verovatnim brzo rušenje Ukrajine i njene demokratski izabrane vlade. Mesec dana od početka invazije, Rusija je "zaglavljena", a u nekim regionima i potisnuta.

Spor ruski napredak je izgleda iznenadio Kremlj, a zapadni zvaničnici su rekli da je Moskva napravila "katastrofalnu pogrešnu procenu“ zbog čega se očekuje se da će Rusija promeniti svoju vojnu taktiku u Ukrajini i umesto toga konsolidovati svoje snabdevanje i logističke napore u istočnom regionu Donbasa.

Govoreći za Tajms, jedan zapadni zvaničnik je rekao da je inteligentni otpor Ukrajine "izbacio iz koloseka“ manjkave planove Rusije, koji su u osnovi imali pretpostavku da će Ukrajinci dozvoliti Rusiji da se uvuče u njihovu zemlju bez mnogo borbe.

"Mislim da je jasno da je prvobitni ruski plan da mogu imati tri odvojene manevarske ose, upravljati njima istovremeno i brzo postići svoje ciljeve bio osujećen“, rekao je zvaničnik.

Tajmsov sagovornik kaže da se očekuje da Rusija nastavi sa svojim brutalnim bombardovanjem ukrajinskih gradova i da usmeri svoje napore na istok – umesto da pokušava dalje da gura širom zemlje.

Kao očigledna demonstracija ove tvrdnje, piše Dejli mej, pojavio se snimak koji navodno prikazuje kako ruski helikopteri vuku vojni kamioni 40 kilometara jugoistočno od Hersona, ukrajinskog grada koji se nalazi na jugu zemlje u blizini granice sa poluostrvom Krim. U to vreme komentatori nisu bili sigurni šta da misle, ali kako ukrajinske snage sada provode kontranapade, čini se da su se helikopteri možda povlačili.

Herson je bio jedini veći grad koji su zauzele Putinove snage od početka invazije 24. februara. Međutim, satelitski snimci aerodroma u Hersonu – koji Rusija drži od početka marta i koji je pre pet dana imao četiri helikoptera – pokazali su da nema nijednog od moskovskih aviona, navodi Dejli telegraf.

Visoki zvaničnik britanske odbrane rekao je da Rusija sada vodi rat "iscrpljivanja" Ukrajine, nakon što su brojni neuspesi pokazali da Moskva "nije uspela da postigne svoje prvobitne ciljeve“.

Šef obaveštajne službe odbrane Džim Hokenhal rekao je da je Moskva bila iznenađena i obimom i žestinom ukrajinskog otpora, a da su ruske snage "zaokupljene problemima koje je sama stvorila“.

"Ruske operacije su se promenile“, rekao je on novinarima na brifingu, dodajući da Kremlj "sada sprovodi strategiju iscrpljivanja“.

"Ovo će uključivati bezobzirnu i neselektivnu upotrebu vatrene moći (i) rezultirati povećanjem civilnih žrtava, uništavanjem ukrajinske infrastrukture i intenziviranjem humanitarne krize“, upozorio je Hokenhal.

Zapadni obaveštajni zvaničnici veruju da su tvrdnje da su ukrajinske snage ubile čak 10.000 ruskih vojnika verodostojne i procenjuju da je u sukobu poginulo šest visokih ruskih oficira. Kijev je juče pominjao broj od preko 15.000 ubijenih Rusa.

Hokenhal je primetio da je predsednik Vladimir Putin pojačao svoju kontrolu nad ruskim domaćim medijima kako bi "kontrolisao narativ“ i sakrio operativne probleme i veliki broj žrtava od ruskog naroda.

Jedan neimenovani zapadni zvaničnik je u međuvremenu rekao novinarima da Moskva mobiliše neke rezervne snage kako bi ublažila gubitke, ali će verovatno biti loše opremljene i da će patiti od nižeg morala u poređenju sa profesionalnim jedinicama koje su prvo poslate u Ukrajinu.

Zvaničnik je rekao da je Putinovo ranije uverenje da će ruske trupe biti dobrodošle u Ukrajini kao oslobodioci bila "katastrofalna pogrešna procena“ koja je " u osnovi poremetila njihovu sposobnost da uspeju“.

"Imate ovu fatalnu manu u srcu ruskog plana koji je doveo do toga da se sve ove stvari spoje u situaciji u kojoj danas vidimo ruske snage“, rekao je zvaničnik.

U međuvremenu, na severu zemlje, visoki zvaničnik Pentagona je rekao da se ruska vojska povukla više od 45 km istočno od Kijeva u poslednja 24 sata i počela da uspostavlja odbrambene položaje na nekoliko frontova.

"Ukrajinci su uspeli da potisnu Ruse 55 kilometara istočno i severoistočno od Kijeva“, rekao je novinarima u sredu visoki zvaničnik, koji je zatražio anonimnost. "To je promena u odnosu na juče", dodao je on.

Pentagon je u utorak procenio da su ruske snage oko 20 kilometara od centra prestonice.

Na severozapadu, "oni se u suštini ukopavaju i uspostavljaju odbrambene položaje“, dodao je zvaničnik. "Dakle, nije da oni ne napreduju. Oni zapravo ne pokušavaju da napreduju trenutno".

Mnogi analitičari i dalje ne vide jasan put iz konflikta.

Prema procenama Pentagona, ruske snage su takođe i dalje blokirane desetak kilometara od centra Černihiva, severoistočno od Kijeva. Oni su "u zastoju" i na nekim mestima "ustupaju teren, zapravo se kreću u suprotnom smeru, ali ne mnogo", primetio je zvaničnik.

Čini se da se Rusi fokusiraju na proruske separatističke regione Donjeck i Lugansk na istoku, dodao je neimenovani zvaničnik.

Na jugu, međutim, ruska mornarica koristi luku Berdjansk na Azovskom moru za dopunu goriva, a danas su se pojavili izveštaji da je ukrajinska vojska potopila ratni brod Orsk.

Konačno, Pentagon nije video nikakve promene oko grada Odese, na Crnom moru. Dok je nekoliko projektila ispaljeno u pravcu Odese sa ruskih brodova ranije ove nedelje, to se nije dogodilo ni u utorak ni u sredu, rekao je zvaničnik.

Uprkos mnoštvu dokaza koji govore suprotno, portparol Kremlja Dmitrij Peskov insistira da se vojna operacija odvija "strogo u skladu“ sa planovima.

NATO je u sredu procenio da je 7.000 do 15.000 ruskih vojnika ubijeno tokom četiri nedelje rata u Ukrajini. Poređenja radi, Moskva je izgubila oko 15.000 vojnika u Avganistanu za 10 godina.

Visoki vojni zvaničnik NATO-a rekao je da je procena alijanse zasnovana na informacijama ukrajinskih zvaničnika, onome što je Rusija objavila – namerno ili ne – i obaveštajnim podacima prikupljenim iz otvorenih izvora.

Najnovija cifra o vojnim gubicima Ukrajine stigla je od Zelenskog 12. marta, kada je rekao da je u akciji poginulo oko 1.300 ukrajinskih vojnika.

Rusija je objavila vrlo malo informacija o svojim žrtvama, rekavši 2. marta da je skoro 500 vojnika ubijeno, a skoro 1.600 ranjeno.

Ukrajina takođe tvrdi da je ubila šest ruskih generala. Rusija priznaje samo jednog mrtvog generala.

Brojke iz NATO-a predstavljaju prvu javnu procenu alijanse o ruskim žrtvama od početka rata. Vlada SAD je uglavnom odbila da pruži javne procene ruskih ili ukrajinskih žrtava, rekavši da su dostupne informacije upitne pouzdanosti.

Pošto se žrtve povećavaju i brza pobeda više nije na vidiku, Rusija mora da radi na suzbijanju neslaganja i podizanju morala.

Uhapsila je hiljade antiratnih demonstranata i razbila medije. Takođe, prema zakonu usvojenom u sredu, vojnici u Ukrajini će imati iste beneficije kao veterani prethodnih ratova, uključujući poreske olakšice, popuste na komunalije i povlašćeni pristup medicinskom lečenju.

Ipak, kako je ruska vojska i dalje daleko jača i veća, brojni zapadni vojni stručnjaci upozoravaju Ukrajince da ne budu previše puni samopouzdanja. Naime, praksa Kremlja u prošlim ratovima bila je da smanji otpor lokalnog stanovništva tako što su sravnjivali gradove sa zemljom, ubijali civile i slali milione u bekstvo, navodi Mejl.

*Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs

Bonus video:

00:28

Zelenski u video obraćanju: Otkriće se tokom samita u Briselu ko je izdao Ukrajinu zbog novca

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track