UKRAJINA NAJAVILA PAD PRINOSA SUNCOKRETA ZA 42 ODSTO! EU PARLAMENT: Nezavisnost u proizvodnji hrane mora biti što veća
Foto: Dado Đilas

Borba za namirnice

UKRAJINA NAJAVILA PAD PRINOSA SUNCOKRETA ZA 42 ODSTO! EU PARLAMENT: Nezavisnost u proizvodnji hrane mora biti što veća

Planeta -

Prinosi semena suncokreta u Ukrajini bi ove godine mogli pasti za 42 odsto na 9,6 miliona tona. Razlog je značajno smanjenje zasejanih površina zbog ruskog napada, prenela je analitička agencija za poljoprivredu APK-Inform.

Ukrajina je najveći svetski proizvođač semena suncokreta i izvoznik suncokretovog ulja. APK-Inform dodaje da bi ove godine zasejane površine za suncokret mogle da budu najmanje u poslednjih 13 godina. One bi mogle da padnu na minimum, na oko 4,2 miliona ili 4,4 miliona hektara, što je 35 odsto manje nego prošle godine.

„Smanjenje je zbog činjenice da je većina bitaka u zemlji koncentrisana u glavnim provincijama u kojima se uzgaja suncokret“, dodaje APK-Infom. Prema njihovoj prognozi, prinos uljane repice mogao bi da bude smanjen za 19 odsto, na 2,52 miliona tona, a prinos soje za 23 odsto, na 2,74 miliona tona.

Ukrajinski ministar poljoprivrede Roman Leščenko, koji je danas podneo ostavku, rekao je ove nedelje da bi se površine jarih useva u Ukrajini mogle više nego prepoloviti u odnosu na nivo iz 2021. ove godine, na oko sedam miliona hektara.

Rat u evropskoj žitnici: "Unija ne može biti samodovoljna. Najviše me brine uljarica."

Poziv Evropskog parlamenta za veću nezavisnost u proizvodnji hrane

Poslanici Evropskog parlamenta smatraju da su pandemija covida-19 i rat u Ukrajini pokazali da EU treba da smanji zavisnost od uvoza ograničenog broja dobavljača. Oni pozivaju na diversifikaciju ponude iz trećih zemalja i kratkoročno pozivaju Evropsku komisiju da ispita kako da ublaži uticaj visokih cena đubriva na poljoprivrednike.

Iz tog razloga, usvojili su rezoluciju o potrebi hitnog akcionog plana EU kako bi se osigurala sigurnost hrane unutar i izvan EU nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Seme i đubrivo ukrajinskim poljoprivrednicima

Poslanici Evropskog parlamenta takođe pozivaju na hitnu pomoć u vidu zaliha hrane za Ukrajinu i ponovnog pokretanja strategije EU za proizvodnju hrane, saopštio je parlament. „EU takođe treba da otvori koridore za hranu ka Ukrajini i iz nje i da ih koristi kao alternativu zatvorenim crnomorskim lukama“, saopštio je Evropski parlament.

Seme, gorivo i đubrivo takođe treba obezbediti ukrajinskim poljoprivrednicima, saopštio je Evropski parlament.

Poziv na povećanje domaće proizvodnje hrane

Kako bi se dugoročno smanjila zavisnost od uvoza đubriva, Evropski parlament predlaže prelazak na alternativne organske izvore hranljivih materija za poljoprivredu i podršku poljoprivrednim inovacijama.

Zbog poremećaja u uvozu poljoprivrednih proizvoda, evroposlanici traže povećanje domaće proizvodnje hrane. Poljoprivredno zemljište treba koristiti samo za proizvodnju hrane i stočne hrane, smatraju oni.

Kako bi odgovorili na hitne potrebe, poslanici Evropskog parlamenta žele da farmeri budu u mogućnosti da koriste izdvojeno za proizvodnju mahunarki 2022. godine.

Komisija bi, prema mišljenju parlamenta, trebalo da pruži podršku i najugroženijim sektorima i iskoristi kriznu rezervu od 479 miliona evra. Prema Evropskom parlamentu, države članice takođe treba da budu u mogućnosti da daju široku, brzu i fleksibilnu državnu pomoć ekonomskim operaterima na poljoprivrednom tržištu.

Rezoluciju o potrebi hitnog akcionog plana EU za osiguranje prehrambene bezbednosti unutar i van EU nakon ruske invazije na Ukrajinu usvojio je Evropski parlament sa 413 glasova za, 120 protiv i 49 uzdržanih.

Kurir.rs/RTV SLO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track