UPRKOS ESKALACIJI RUSKE RETORIKE SAD ne veruju da će Putin da upotrebi nuklearno oružje
Foto: Cigdem Simsek / Panthermedia / Profimedia

zategnuti odnosi

UPRKOS ESKALACIJI RUSKE RETORIKE SAD ne veruju da će Putin da upotrebi nuklearno oružje

Planeta -

Sjedinjene Države ne veruju da postoji pretnja da će Rusija da upotrebi nuklearno oružje uprkos nedavnoj eskalaciji moskovske retorike, rekao je u petak visoki američki vojni zvaničnik.

-Nastavljamo svakodnevno da pratimo njihove nuklearne sposobnosti najbolje što možemo i ne procenjujemo da postoji pretnja od upotrebe nuklearnog oružja i da postoji pretnja teritoriji NATO-a, rekao je novinarima zvaničnik, pod uslovom da ostane anoniman.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je u ponedeljak da Zapad ne bi trebao da podcenjuje ​​povećane rizike od nuklearnog sukoba zbog Ukrajine.

Rusija je ranije ovog meseca objavila da planira do jeseni da rasporedi svoje nedavno testirane interkontinentalne balističke rakete Sarmat, sposobne za nuklearne napade na Sjedinjene Države.

Strah zapada zbog opasnosti od nuklearnog rata porastao je nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin pokrenuo invaziju na Ukrajinu 24. februara i u svom govoru se osvrnuo na ruske nuklearne snage te upozorio da će svaki pokušaj da se Rusiji stane na put "voditi do posledica na koje niste naišli nikada u svojoj istoriji".

Britanski premijer Boris Džonson rekao je ove nedelje da ne očekuje da će dalji ruski vojni neuspesi podstaći Putina da koristi taktičko nuklearno oružje, rekavši da ruski lider ima prostora za manevrisanje i okončanje sukoba.

Direktor CIA-e Vilijam Barns rekao je ranije u aprilu da se pretnja o ruskom potencijalnom korišćenju taktičkog ili nuklearnog oružja niskog učinka ne sme olako shvatati, ali i da CIA nije primetila puno praktičnih dokaza koji bi povećali tu zabrinutost.

U ruskoj invaziji na Ukrajinu hiljade je mrtvih ili povređenih, gradovi su pretvoreni u ruševine, a više od pet miliona ljudi bilo je prisiljeno da pobegne u inostrantvo.

Moskva svoju akciju naziva "specijalnom vojnom operacijom" za demilitarizaciju komšijske zemlje.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track