01:11

UŽIVO 68. DAN RATA U UKRAJINI Dogovorene još dve lokacije za evakuaciju iz Marijupolja; Nove eksplozije u Rusiji

blog

UŽIVO 68. DAN RATA U UKRAJINI Kjev: Ruske snage bombarduju Odesu! Ruski mediji: Ukrajinci krše režim tišine u Azovstalju!

Planeta -

Danas je 68. dan rata u Ukrajini.

NAJVAŽNIJI DOGAĐAJI, ponedeljak, 2. maj

* Dogovorene još dve lokacije za evakuaciju iz Marijupolja

* Dve eksplozije u Belgorodu

* Hitan sastanak ministara EU zbog prekida isporuke ruskog gasa

Ukrajinska strana: Ruske snage bombarduju Odesu

Ukrajinske vlasti saopštile su da je ruska vojska večeras bombardovala Odesu. Guverner Odeske oblasti Maksim Marčenko objavio je na Telegramu da u napadu ima poginulih i ranjenih ljudi, ali nije precizirao koliko.

On je dodao da je pogođena važna lokacija, ali nije naveo o čemu se radi.

Ruski mediji: Pucnji kod Azovstalja, ukrajinska strana krši režim tišine

U oblasti Azovstalj, u Marijupolju, večeras su ponovo počele borbe između ruskih i ukrajinskih snaga. Vojska samoproglašene Donjecke Narodne Republike bila je prisiljena da večeras uzvrati na granatiranje ukrajinske strane, koja je prekinula režim tišine u oblasti železare Azovstalj u Marijupolju, izvestila je agencija RIA Novosti.

"Ukrajinska strana je počela da krši režim tišine i morali smo da preduzmemo uzvratnu akciju", rekao je neimenovani sagovornik agencije.

On je naveo da se ukrajinska strana "plaši odgovornosi za zločine koje čine već osam godina".

Dopisnik agencije sa lica mesta javlja da se nedaleko od fabrike čuju pucnji i eksplozije granata.

Zaporožje, Ukrajina
foto: EPA / Roman Pilipey

SAD se spremaju za nastavak diolomatske misije u Ukrajini

Otpravnica poslova američke ambasade u Kijevu Kristina Kvijen izjavila je da bi SAD uskoro mogle da ponovo otvore svoje diplomatsko predstavništvo u Ukrajini.

Kvijen je u Kijevu rekla da SAD i dalje čekaju na odluku profesionalaca iz sektora bezbednosti pre ponovnog otvaranja ambasade, prenosi Glas Amerike.

"Kada nam kažu da možemo da se vratimo, vratićemo se se", rekla je ona.

Kvijen je rekla da će američke diplomate početi da obavljaju jednodnevna putovanja u Kijev tokom naredne dve nedelje.

"Uzbudjeni smo što se vraćamo i nastavićemo napore da učinimo sve u našoj moći ovde na terenu da pomognemo Ukrajini da pobedi u ovom ratu", dodala je.

OHCHR: Poginulo više od 3.000 civila

U Ukrajini je od početka ratnih dejstava poginulo više od 3.000 civila, saopštio je danas Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za ljudska prava (OHCHR).

U izveštaju se precizira da je od početka ruske invazije 24. februara potvrđena smrt 3.153 civila, ali se procenjuje da je taj broj "značajno veći", prenosi BBC.

Ukazuje se da je teško utvrditi precizan broj poginulih jer iz nekih područja veoma teško stižu informacije, a neki izveštaji koji su stigli tek treba da se potvrde.

Zaporožje, Ukrajina
foto: EPA / Roman Pilipey

Ruska vojska ponovo gadjala strateški most na jugozapadu Ukrajine

Ukrajinske vlasti saopštile su danas da je ruska vojska ponovo gadjala strateški most na jugozapadu zemlje.Regionalni guverner Odese Maksim Marčenko rekao je da su Rusi danas udarili na most preko Dnjestarskog ušća zapadno od Odese, gde se Dnjestar uliva u Crno more.

Most je već bio teško oštećen u dva prethodna ruska raketna udara.

Most obezbeđuje jedinu železničku i ključnu vezu autoputem sa oblastima zapadno od Odese

Lavrov Nećemo žuriti sa završetkom vojne operacije

Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da predstojeći dan pobede u Rusiji 9. maja neće uticati na završetak ruske operacije u Ukrajini. On je u intervjuu za italijansku televiziju rekao da Moskva neće žuriti sa svojim t. i. specijalna vojna operacija za obeležavanje godišnjice pobede Rusije nad nacizmom ili predaje nacističke Nemačke savezničkim snagama 1945. godine, uključujući Sovjetski Savez, prenela je Al Džazira.

Prema njegovim rečima, trajanje rata zavisiće pre svega od potrebe da se smanje rizici po civilno stanovništvo i rusku vojsku. On je u međuvremenu optužio zapadne medije da iskrivljuju njegove izjave o opasnostima od nuklearnog rata, dodajući da Rusija neumorno radi na postizanju sporazuma kako bi se osiguralo da niko ne započne nuklearni rat, prenela je ruska agencija Tass.

Dogovorene još dve lokacije za evakuaciju iz Marijupolja

Za evakuaciju iz Marijupolja za danas su dogovorene još dve lokacije, objavilo je Gradsko veće. U saopštenju na Telegramu navedeno je da su, uz podršku UN i Crvenog krsta, danas dogovorene dve dodatne lokacije za ukrcavanje ljudi u konvoj za evakuaciju koji će napustiti Mariupolj, prenosi Ukrinform. Precizira se da su te lokacije selo Manguš i Lunačarski prsten kod Berđanska.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski juče je saopštio da je iz čeličane Azovstalj evakuisano više od 100 civila na teritoriju koju kontrolišu ukrajinske snage.

Hitan sastanak ministara EU zbog prekida isporuke ruskog gasa

Danas će ministri energetike zemalja EU održati hitan sastanak jer je Rusija prošle nedelje prestala da isporučuje gas Poljskoj i Bugarskoj i preti da će to da uradi i ostalim zemljama koje odbiju da plaćaju ruski gas u rubljama.

Poljska i Bugarska kažu da su već imale planove za prestanak korišćenja ruskog gasa i da mogu da se nose sa prekidom isporuke, ali Evropom se sad širi strah da bi druge zemlje Unije, uključujući Nemačju, mogle da budu sledeće.

''Pitanje vremena kada će Bajden posetiti Ukrajinu''

Adam Šif, predsedavajući obaveštajnog odbora Predstavničkog doma Kongresa SAD, rekao je za CNN da je "samo pitanje vremena" kada će američki predsednik Džo Bajden posetiti Ukrajinu.

- Predsednička poseta je nešto o čemu se razmišlja, ali samo je pitanje koliko brzo će to biti izvodljivo.

Predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi postala je u nedelju najviši američki zvaničnik koji se sastao sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim u Kijevu od početka ruske invazije krajem februara.

Delegacija Predstavničkog doma razgovarala je o prioritetima Zelenskog za sledeću fazu rata, koja je koncentrisana na istoku zemlje nakon što su se ruske snage povukle iz glavnog grada, i Bajdenovom zahtevu za paket pomoći Ukrajini od 33 milijarde dolara.

Dve eksplozije u Belgorodu

Dve eksplozije dogodile su se u ranim jutarnjim satima u ponedeljak u Belgorodu, južnom ruskom regionu koji se graniči sa Ukrajinom.

U objavama na društvenim mrežama navodi se da su se tokom noći iznad grada čuli borbeni avioni i jake eksplozije.

Nismo u mogućnosti da proverimo izveštaje.

* Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track