TOKIO SE SPREMA ZA RUSKU INVAZIJU? Japanski portal prenosi stav Ministarstva odbrane o "odlučujućoj borbi za Hokaido"!
Foto: Profimedia, AP/Alexei Alexandrov

dramatično

TOKIO SE SPREMA ZA RUSKU INVAZIJU? Japanski portal prenosi stav Ministarstva odbrane o "odlučujućoj borbi za Hokaido"!

Planeta -

Ministarstvo odbrane Japana saopštilo je o neizbežnosti odlučujuće bitke sa Rusijom na ostrvu Hokaido, prenosi portal Šukan Gendai pozivajući se na japanskog generala Jukija Jamašitu, koji se ozbiljno plaši „invazije“ Rusije.

Napominje se da je Rusija već proglasila Japan neprijateljskom zemljom i gotovo je nemoguće predvideti šta će dalje uraditi šef države Vladimir Putin. Ako se „invazija“ zaista dogodi, linija fronta bi mogao biti grad Asahikava, drugo najveće naselje u severnoj japanskoj prefekturi, prenosi portal.

„Ruska invazija na Hokaido je vrsta vanredne situacije na koju se za sada treba pripremiti. U središtu takvog scenarija napada je oštar sukob između Sjedinjenih Država i Rusije. Sa daljim povećanjem stepena ove konfrontacije, vode Ohotskog mora, koje pere Hokaido sa severoistoka, postaju njegovo najvažnije pozorište“, podelio je svoje mišljenje Jamašita.

Podsećamo da je Rusija zabranila pristup njenoj teritoriji za oko 60 japanskih zvaničnika, medju kojima je i premijer Fumio Kišida, kao odmazdu za sankcije koje je Japan uveo Moskvi zbog njene ofanzive u Ukrajini.

"Odlučeno je da se definitivno zabrani ulazak u Rusiju za 63 japanska državljana", navodi se u saopštenju ruskog ministarstva spoljnih poslova.

Na spisku se takodje nalaze ministri, poslanici, poslovni ljudi, medijski zvaničnici i univerzitetski profesori.

Kurir.rs/Lenta.ru

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja