94. DAN RATA! Kadirov: Rusi su zauzeli Severodonjeck; Zelenski: Oslobođenje Ukrajine je samo pitanje vremena
Foto: AP, EPA

BLOG

94. DAN RATA! Kadirov: Rusi su zauzeli Severodonjeck; Zelenski: Oslobođenje Ukrajine je samo pitanje vremena

Planeta -

Danas je 94. dan rata u Ukrajini.

NAJVAŽNIJI DOGAĐAJI, subota, 28. maj

* Novi satelitski snimci pokazuju Popasnu u ruševinama

* Rusi ušli u Severodonjeck

* Guverner Luganske regije: U Lugansku je 10.000 ruskih vojnika

Zelenski: Oslobođenje Ukrajine je samo pitanje vremena

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je u svom noćnom obraćanju da je oslobođenje Ukrajine svakim danom sve bliže i da je "samo pitanje vremena" kada će Ukrajina vratiti područja koja je Rusija zauzela.

“Ukrajina će uzeti sve natrag. Ovo je imperativ. Samo je pitanje vremena. Svakim danom smo sve bliže oslobođenju. Sve što radimo je za ovo", rekao je Zelenski.

Putin ukinuo starosnu granicu za prijavu u rusku vojsku

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je danas zakon kojim se koji omogućava osobama starijim od 40 godina da se prijave u vojsku Ruske Federacije.

Rusija je ukinula starosnu granicu za profesionalne vojnike, otvarajući mogućnost da regrutuje više civilnih stručnjaka, uključujući medicinare, inženjere i specijaliste za vojne operacije i komunikacije za sukob u Ukrajini.

Ranije su ruskoj vojsci mogli pristupiti ruski državljani od 18 do 40 godina starosti i strani državljani od 18 do 30 godina.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu ranije je izjavio da regruti koji su ovog proleća stupili u vojsku neće biti poslati ni na jedno ratište.

Regrutacija u Rusiji, koja datira još iz carskih vremena, obavezuje muškarce od 18 do 27 godina da služe godinu dana u vojsci.

Rusija sada ima više od 400.000 profesionalnih vojnika u aktivnim oružanim snagama koje ukupno broje 900.000 vojnika, a može da mobiliše oko dva miliona rezervista.

Ukrajinska vojska je mnogo manja - procenjuje se da ima 200.000 aktivnih vojnika i 900.000 rezervista, iako je povećala taj broj masovnom mobilizacijom

Kadirov: Rusi su zauzeli Severodonjeck

Lider Čečena Ramzan Kadirov napisao je na svom telegram kanalu da su Rusi preuzeli potpunu kontrolu nad Severodonjeckom.

- To je to. Severodonejck je pod našom kontrolom, nacisti su poraženi. Svi njihovi položaji su uništeni. Grad je osobođen, ljudi mogu da dišu, od sada više nisu u opasnosti, napisao je Kadirov.

Kijecv i Moskva se još uvek nisu oglasile ovim povodom.

Opširnije čitajte OVDE

Lokalne vlasti: Jedna žrtva u granatiranju Nikolajeva

Najmanje jedna osoba poginula je danas nakon granatiranja grada Nikolajeva na jugoistoku Ukrajine, saopštile su regionalne vlasti.

"U subotu ujutro, 28. maja, okupatorske trupe Rusije ponovo su pucale na grad Nikolajev i opet su na udaru bili stambeni objekti. Jedna osoba je poginula na licu mesta. Poznato je da je najmanje šest civila povređeno", navodi se u saopštenju.

Nikolajev je pod kontrolom ukrajinske vlade, ali nije daleko od prve borbene linije između ukrajinskih i ruskih snaga.

Grad se nalazi na oko 60 kilometara od Hersona, koji je pod ruskom kontrolom od prvih dana sukoba.

U saopštenju se navodi da su najmanje dva projektila pala u dvorišta stambenih višespratnica, oštetivši nekoliko zgrada.

Ukrajina: Muškarcu 15 godina zatvora zbog pomaganja Rusima

Sud u Ukrajini osudio je muškarca na 15 godina zatvora zbog pomaganja ruskim trupama u Donjeckoj oblasti.

Muškarac star oko 40 godina proglašen je krivim jer je ruskim, trupama dao informacije o lokaciji ukrajinskih vojnih objekata u Harkovu koji je potom granatiran.

On je priveden u Užgorodu, blizu granice sa Slovačkom, gde su tužioci rekli da je otišao da bi sprovodio nove subverzivne aktivnosti.

EU razmatra kompromis za rusku naftu: Može iz naftovoda, ne može iz tankera

Člance Evropske unije razmatraju kompromisni plan za uvođenje zabrane kupovine ruske nafte, koji ostavlja mogućnost nabavke tog energenta preko naftovoda, dok nafta koja iz Rusije stiže tankerima ubuduće ne bi smela da se kupuje.

Na taj način bi se zaštitile države koje ne izlaze na more i one bi i dalje mogle da kupuju rusku naftu, koja im dolazi naftovodima, ali bi mogla da je kupuje i Nemačka, preneo je Fonet.

Čelnici Evropske unije veruju da bi na taj način Mađarska pristala na uvođenje šestog paketa sankcija Rusiji, ali bi to bio delimični poraz predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen, koja snažno zagovara potpuni embargo na rusku naftu, navodi Politiko.

Diplomatski sagovornici portala Politiko kažu da će svaki kompromisni plan zavisiti od detalja i ukazuju da bilo koje izuzeće mora da bude što je moguće više precizno.

Ne možemo imati embargo koji je u suštini zasnovan na izuzecima. Ukoliko naftovode izuzmemo iz embarga, to bi značilo da će mali broj država članica snositi najveći teret uticaja energetskih sankcija, rekao je jedan diplomata.

Uprkos nedostacima tog predloga, većina članica EU izgleda da bi ga podržala, jer su svi frustrirani višenedeljnim neuspešnim pregovorima i ubeđivanjima Mađarske da odustane od veta.

Razgovori o tome biće nastavljeni tokom vikenda, a ostaje da se vidi da li će plan moći da se usaglasi do samita lidera EU, koji je zakazan za 30. i 31. maj.

Konačni pad Luganska na pomolu? Počinje nova faza rata?

Nova ruska strategija u istočnoj Ukrajini omogućila je ruskim snagama da sporo, ali sigurno napreduju u oblastima Luganska i Donjecka.

To je navelo ukrajinske zvaničnike da najave mogućnost povlačenja ukrajinskih branilaca iz Luganska kako ne bi bili zarobljeni u neprijateljskom okruženju.

Guverner Luganska Sergej Hajdai izjavio je danas da su ruske snage ušle u Severni Donjeck - grad od oko 100.000 stanovnika koji je od velikog strateškog značaja za ukrajinske branioce istočno od njega.

Danas je u gradu još samo oko 13.000 ljudi, a procenjuje se da je do sada umrlo oko 1.500 ljudi. Pad Severnog Donjecka bi odsekao ukrajinske snage zakopane na odbrambenim pozicijama u pozadini Luganska, koji je i dalje pod njihovom kontrolom.

Kuleba: Nestašica hrane nema veze sa sankcijama Rusiji

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba kaže da sankcije nametnute Rusiji nemaju veze sa sve većom nestašicom hrane u svetu.

"Sankcije Rusiji nemaju veze sa rastućom globalnom krizom hrane. Jedini razlog nestašice, rasta cena i moguće gladi je da ruska vojska fizički blokira 22 miliona tona ukrajinskog izvoza hrane u našim morskim lukama. Zahtevajte od Moskve da prekine blokadu", napisao je na Tviteru.

Ukrajinski premijer objavio koju je štetu Ukrajina pretrpela od početka rata

Ukrajinski premijer Denis Šmihal rekao je da je ruska invazija na njegovu zemlju uništila više od 25.000 kilometara puteva, nekoliko stotina mostova i 12 aerodroma.

Govoreći za BBC, Šmihal je rekao da je više od 100 obrazovnih institucija, preko 500 medicinskih ustanova i 200 fabrika takođe uništeno ili oštećeno.

"Oko 35 posto privrede trenutno ne funkcioniše", rekao je on i dodao da je više od 300.000 kvadratnih kilometara zemlje minirano je ili kontaminirano bombama.

Šmihal je procenio da je izgubljeno 30 do 50% BDP-a zemlje. Mesečni budžetski deficit iznosi 5 milijardi dolara.

Šmihal je rekao da je vlada izdvojila više od 50 milijardi dolara za trenutnu obnovu, gde je to moguće. "Ne želimo samo da obnavljamo cigle i beton. Želimo da izgradimo novu državu", rekao je on i dodao da će za to biti potrebna ukrajinska sredstva, međunarodna pomoć i ruski novac.

"Uvereni smo da agresor mora da plati uništenje koje je napravio. To bi trebalo biti jasno, na račun zamrznute ruske imovine - zaplenjene i prebačene u Ukrajinu radi zajedničke obnove naše države", rekao je on.

Ukrajina tvrdi da je od početka rata ubijeno 30.000 ruskih vojnika

Ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je od početka sukoba 24. februara u Ukrajini ubijeno 30.000 ruskih vojnika ubijeno i 3258 oklopnih vozila uništeno.

Ostala vojna oprema koja je uništena uključuje 207 aviona, 174 helikoptera, 1330 tenkova.

Ove tvrdnje Kijeva nije moguće nezavisno proveriti.

Porošenko sprečen da napusti zemlju

Bivši predsednik Ukrajine Petro Porošenko sprečen je da napusti Ukrajinu kako bi učestvovao na sastanku NATO u Litvaniji, saopštila je njegova stranka.

Porošenko je dva puta zaustavljan na graničnom prelazu sa Poljskom dok je išao na sastanak Parlamentarne skupštine NATO, navedeno je u saopštenju, preneo je Rojters.

Ukrajinski mediji su javili da Porošenko nije mogao da pređe granicu zbog tehničkih problema sa dozvolom koja mu omogućava da napusti zemlju.

"Porošenko je dobio sve formalne dozvole da napusti zemlju i bio je uključen u zvaničnu delegaciju parlamenta Ukrajine za ovaj događaj", saopštila je njegova parlamentarna frakcija "Evropska solidarnost".

Zaharova: SAD izazivaju prehrambenu krizu u Ukrajni jer će Kijev oružje plaćati pšenicom

Marija Zaharova
foto: EPA / RUSSIAN FOREIGN MINISTRY

Predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Rusije, Marija Zaharova, izjavila je danas da SAD izazivaju prehrambenu krizu u Ukrajini "lišavajući je rezervi žita" jer će Kijev, kako je rekla, pšenicom ;plaćati strano oružje koje dobija.

Zaharova je to rekla povodom ;izjave predsednika SAD Džozefa Bajdena o traženju mogućnosti za izvoz 20 miliona tona pšenice iz Ukrajine, prenosi TASS.

Zaharova sumnja da će ukrajinska pšenica biti poslata u afričke i bliskoistočne zemlje kako bi se sprečila glad, što tvrde SAD i EU, već će, kako je rekla, vozovima, kamionima i rečnim brodovima žito biti ;prevezeno u Nemačku, Poljsku, Litvaniju, Rumuniju i Bugarsku.

Govoreći o "alarmantnom stanju" na svetskom tržištu hrane, Zaharova je rekla da su "potpuno neosnovani pokušaji Zapada da sve probleme pripiše specijalnoj vojnoj operaciji i optuži Rusiju za blokiranje stranih brodova u lukama Crnog i Azovskog mora" jer, kako je rekla, rast cena žitarica "nije rezultat specijalne vojne operacije", već je pandemija protekklih godina poremetila lance snabdevanja i poskupela transport.

Zaharova je navela da je Svetska organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) više puta primetila da su cene dostigle rekordno visok nivo pre februara 2022. kada je počeo ruski rat protiv Ukrajine.

Ukrajina počela da dobija rakete Harpun

Ukrajina je počela da dobija protivbrodske rakete Harpun iz Danske i samohodne haubice iz SAD, izjavio je danas ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov, istakavši da će to oružje ojačati snage koje se bore protiv ruske invazije.

- Obalsku odbranu naše zemlje neće ojačati samo rakete Harpun, njih će koristiti obučeni ukrajinski timovi - napisao je Reznikov na svojoj Fejsbuk stranici, preneo je Rojters.

On je rekao da će se rakete Harpun koristiti zajedno sa ukrajinskim raketama Neptun u odbrani obale, uključujući južnu luku Odesu.

Reznikov je kazao da su isporuke projektila Harpun rezultat saradnje nekoliko zemalja i dodao da su isporuke iz Danske obavljene uz učešće britanskih prijatelja.

On je naveo da je Ukrajina dobila, takođe, veći broj teškog artiljerijskog oružja, uključujući modifikovane samohodne haubice M109 američke proizvodnje koje će omogućiti ukrajinskoj vojsci da gađa ciljeve sa veće udaljenosti.

Putin razgovarao sa Šolcom i Makronom

Predsednik Rusije Vladimir Putin je u telefonskom razgovoru obavestio predsednika Francuske Emanuela Makrona i nemačkog kancelara Olafa Šolca o razvoju specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Šef ruske države je istakao da ruska vojska striktno poštuje norme međunarodnog humanitarnog prava, prenosi RT.

Zelenski: Moramo raditi zajedno na sprečavanju krize sa hranom i deblokiranju luka

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski razgovarao je sa britanskim premijerom Borisom Džonsonom o "jačanju odbrambene podrške" Ukrajini i "deblokadi luka" tokom rata.

- U okviru redovnog dijaloga, imao sam još jedan telefonski razgovor sa Borisom Džonsonom. Razgovarali smo o jačanju odbrambene podrške Ukrajini, intenziviranju rada na bezbednosnim garancijama, snabdevanju Ukrajine gorivom. Moramo zajedno da radimo na sprečavanju prehrambene krize i deblokadi luka, napisao je na Tviteru Zelenski.

Konašenkov: Liman pod kontrolom ruskih snaga

Portparol ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov rekao je da je grad Liman u severnom delu Donjecke oblasti u Ukrajini pod kontrolom ruskih snaga, prenosi Izvestija.

- Kao rezultat zajedničkih akcija jedinica Narodne milicije Donjecke Narodne Republike i ruskih oružanih snaga, grad Krasni Liman je potpuno oslobođen od ukrajinskih nacionalista, rekao je Konašenkov.

Ukrajina tvrdi da je Rusija izgubila 30.000 vojnika

Ruska vojska izgubila je oko 30.000 pripadnika od početka napada na Ukrajinu, saopštio je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine.

Ukrajinski generalštaba navodi i da su ruske snage izgubile 1.330 tenkova, 3.258 oklopnih vozila, 628 artiljerijskih sistema, 930 PVO sistema, 207 aviona, 174 helikoptera, 116 krstarećih raketa i 13 brodova, prenosi Interfaks Ukrajina.

Guverner: U Lugansku je 10.000 ruskih vojnika

Serhij Haidai, guverner ukrajinske regije Lugansk, procenjuje da se u toj regiji nalazi oko 10.000 ruskih vojnika.

- To su snage koje su stalno u Lugansku, koje pokušavaju da napadaju i osvajaju teritoriju u bilo kom smeru u kom mogu" rekao je Haidai za ukrajinsku televiziju.

Ukrajinski guverner: Rusi su ušli u Severodonjeck

Ukrajinske snage možda će moratida se povuku iz poslednjeg uporišta u Lugansku kako bi izbegle zarobljavanje, tvrdi guverner te istočne ukrajinske regije Serhij Haidai.

Haidai je objavio da su ruske snage ušle u Severodonjeck, ključan grad u Lugansku te najveći grad u regiji Donbas koji je još uvek pod kontrolom ukrajinskih snaga.

Oko 90 odsto građevina u Lugansku je oštećeno, rekao je Haidai, pa dodao: "Rusi neće moći da zauzmu Lugansk u narednim dana, kao što su analitičari predviđali".

- Imamo snage i resursa da se odbranimo. Mođutim, moguće je da ćemo morati da se povučemo iz nekih delova kako ne bismo bili opkoljeni, naveo je Haidai.

Osvoje li ruske snage Severodonjeck, to će značiti da kontrolišu ceo Lugansk.

Orban i Džonson razgovarali o situaciji u Ukrajini

Premijer Mađarske Viktor Orban razgovarao je telefonom sa svojim britanskim kolegom Borisom Džonsonom o "zabrinjavajućoj" situaciji u Ukrajini, izjavio je danas Orbanov predstavnik za medije, Bertalan Havasi.

Zelenski: Donbas će biti ukrajinski

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da se Rusija vara ako misli da će Liman ili Severodonjeck biti njeni, prenosi Telegraf pisanja Tanjuga.

- Donbas će biti ukrajinski - rekao je Zelenski u video obraćanju. Dodao je da čak i ako Rusija svuda donese razaranja i stradanja, Ukrajina će ipak obnoviti svaki grad, prenosi Ukrinform.

* Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs

Bonus video:

03:49

PUTIN IZNENADA PROMENIO PRAVAC RATOVANJA? Čuveni analitičar: Otišao je od prvobitnog cilja, PLATIO JE PREVISOKU CENU!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track