04:44

IZRAEL SAMO NJIH ČEKA DA BI SE SUKOBIO SA IRANOM! Eksperti: Novi sukob na pomolu, savez sa Kiprom OČIGLEDNA PRIPREMA ZA RAT

nastavljaju tajno nuklearna istraživanja?!

IZRAEL SAMO NJIH ČEKA DA BI SE SUKOBIO SA IRANOM! Eksperti: Novi sukob na pomolu, savez sa Kiprom OČIGLEDNA PRIPREMA ZA RAT

Planeta -

Desetine borbenih aviona izraelskog ratnog vazduhoplovstva izvelo je u utorak uveče manevre iznad Sredozemnog mora simulirajući napad na iranska nuklearna postrojenja.

Dok neizvesnost da li će Iran da se vrati za pregovarački sto raste i time u nuklearni sporazum, koji je sa tom zemljom postignut 2015. godine, izraelska vojska pojačava sve više obuku i planove da izvede kredibilnu vojnu akciju, koja bi trebala, da zaustavi iranski pokušaj da napravi atomsku bombu.

Izrael, iran
foto: Shutterstock

Avram Izrael, inženjer telekomunikacija s diplomom fakulteta Narodne odbrane, smatra da je Izrael odavno spreman za napad na Iran.

- Ja bih rekao da je Izrael odavno spreman za taj čin i akciju. Te pripreme su dugogodišnje i ozbiljne. Videli smo da je sada bila velika vežba, a da podsetimo da je pre 2 godine bila velika vežba gde su više od 200 stotine izraelskih aviona letelo do Gibraltara. Tamo su tankovani u vazduhu. Videli ste da je napravljen sporazum sa Kiprom. Očigledno je da su to pripreme za taj trenutak. Mada i civilno stanovništvo se priprema za taj sukob koji bi mogao da bude označen nuklearnim delovanjem. Sve se vaga, da li će Iran dobiti nuklearno oružje i tada postati stvarno ekzistencijalna pretnja za opstanak države Izrael - rekao je inženjer telekomunikacije.

kurir televizija
foto: Kurir televizija

Tomo Đurin, dugogodišnji pukovnik Vojnoobaveštajne agencije, se složio sa Avramom, ali je dodao da Izrael neće napasti sve dok mu se ne priključi Amerika.

- Izrael se nikada neće sukobiti 1 na 1 sa Iranom. Bez američke podrške oni nemaju šta tu da traže. Iran je značajno veća zemlja i mnogoljudnija,ali ima značajno zastareliju tehniku. Izrael ima najmodernije avione. Mada odbrana Irana ima ogroman kapacitet ljudskih resursa. Osim oružanih snaga Irana, treba računati na stražare Islamske revolucije i na Basidž kojih ima 13-14 miliona računajući žene i decu. Uveren sam da će Iran nastaviti sa svojim nuklearnim programom tajno, jer su nekoliko puta do sad njihovi naučnici bili likvidirani od strane izraelskih službi, pod pretpostavkom da su to bili oni - rekao je Đurin.

kurir televizija
foto: Kurir televizija

Sukob koji godinama ne jenjava između Izraela i Irana dobio je novu dimenziju. Desetine borbenih Izarelskih aviona izveli su u utorak manerve iznad Sredozemnog mora, simulirajući napad na iranska vojna postrojenja.

Ova vežba je deo vojne vežbe "Vatrene kočije" koja simulira bombardovanje Irana, pre svega nuklearnih postrojenja Teherana. Ono što je poznato jeste da je ova vežba, pored avijacije, uključuje i i mornaricu i kopnenu vojsku, koje su velike vojne manerve izvodile na severnim granicama jevrejske države, gde je glavni fokus bio borba protiv šiitskog pokreta Hezbolah, koji se nalazi u Libiji, i proiranskih milicija u Siriji. SAD su demantovale da su učestvovale u ovoj akciji.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

02:03

UKRAJINA JE 30 GODINA PRIPREMANA ZA VELIKU IGRU?! Stručnjaci upozoravaju: Svet je blizu NIKAD OPASNIJEG SUKOBA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track