Globalne investitore sve više privlači kineska valuta
Foto: Foto: Kineski radio internacional

kina

Globalne investitore sve više privlači kineska valuta

Planeta -

Sredstva denominirana u juanu (RMB) ostala su snažan magnet za međunarodne investitore usred dobrih dugoročnih izgleda i stalnih napora Kine da otvori svoje finansijsko tržište.

Više od 60 procenata ispitanih inostranih finansijskih institucija povećaće svoje posedovanje imovine denominirane u RMB-ju, navodi se u nedavnom dokumentu Bank of China, u kome se poziva na anketu koja je prošle godine obuhvatila preko 3.400 preduzeća i institucija širom sveta, prenosi Kineski radio internacional.

Od 2018. do 2021. ukupno neto povećanje udela u domaćim akcijama i obveznicama od strane globalnih investitora premašilo je 700 milijardi američkih dolara, uz godišnju stopu rasta od 34 odsto, pokazali su podaci Državne uprave za devize.

Kao drugo najveće svetsko tržište obveznica, kinesko tržište obveznica videlo je 1.035 inostranih institucionalnih investitora koji su držali ukupno 3,9 biliona juana u obveznicama do kraja aprila, što je porast od 225 odsto u odnosu na kraj 2017, pokazuju podaci Centralne banke.

RMB čini samo 2,79 odsto globalnih deviznih rezervi, a udeo stranih investitora na kineskom tržištu akcija i obveznica je na relativno niskom nivou od 3 do 5 odsto.

Svetska zajednica je nastavila da pokazuje priznanje i poverenje kineskom finansijskom tržištu, pošto je Međunarodni monetarni fond u maju podigao vrendnost RMB-ja u korpi valuta specijalnih prava vučenja sa 10,92 odsto na 12,28 odsto.

Kurir.rs/Kineski radio internacional

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track