BRITANIJA OTVARA NOVI FRONT SA EU: London krenuo u jednostranu izmenu post-Bregzit statusa Severne Irske
Foto: AP, Shutterstock, Profimedia

konflikt

BRITANIJA OTVARA NOVI FRONT SA EU: London krenuo u jednostranu izmenu post-Bregzit statusa Severne Irske

Planeta -

Posle višemesečne blokade, britanska vlada krenula je danas u akciju i predložila parlamentu svoj predlog zakona kojim se dovodi u pitanje post-Bregzit status Severne Irske, uz rizik odmazde EU koja smatra tekst ilegalnim.

Dok EU preti britanskoj vladi da će pokrenuti sudski postupak, smatrajući da ta ; incijativa šteti "uzajamnom poverenju", London procenjuje da ne može više da čeka zbog političke paralize izazvane severnoirskim protokolom u toj britanskoj provinciji.

Pošto je prvo pretila da će jednostavno zaobići taj medjunarodni ugovor, koji je ona ispregovarala i potpisala, vlada premijera Borisa Džonsona odlučila je da ge pretoči u zakon i jednostrano izmeni.

"Vrlo smo jasni u činjenici da delujemo legalno", rekla je šefica diplomatije Liz Tras na televiziji.

"Ako bude usvojen zakon, što bi moglo da traje mesecima, on će okončati neizdržljivu situaciju za stanovništvo Severne Irske koje se tretira drugačije od ostatka Velika Britanije, zaštitiće supremaciju naših sudova i naš teritorijalni integritet", rekla je Tras u saopštenju, braneći to kao "razumno rešenje".

Ona je ponovila da London ostaje otvoren za pregovarano rešenje ali pod uslovom Da EU prihvati izmenu protkola.

Protokol nastoji da zaštiti evropsko jedinstveno tržište posle Bregzita bez vraćanja fizičke granice izmedju britanske provincije Severne Irske i Republike Irske, članice EU, što bi moglo da dovede mir u toj provinciji u pitanje.

Da bi rešila to pitanje vlada Borisa Džonsona prihvatila je da Severna Irska de fakto ostane u evropskom tržištu uspostavljajući carinsku granicu u Irskom moru, sa kontrolama i papirologijom.

Taj protokol komplikuje snabdevanje i užasava unionističku zajednicu koja smatra da je ugrožen položaj provincije unutar Velike Britanije.

Dok je glavna unionistička partija DUP blokirala više meseci formiranje lokalne vlade, vlada u Londonu je sredinom maja najavila da hoće da usvoji zakon.

Konkretno britanska vlada hoće da roba koja cirkuliše i ostaje unutar Velike Britanije prolazi kroz "zelenik kanal" što je oslobadja od administrativnih postupaka. Roba koja treba da ide u EU, bila bi podvrgnuta svim proverama i kontrolama primenjenih prema evropskom pravu.

Premijer Boris Džonson rekao je da je glavna obaveza njegove vlade prema ; Sporazumu na veliki petak, potpisanom 1998. kojim je okončano tri decenije nasilja izmedju unionista, uglavnom protestanata i republikanaca, većinom katolika, kada je život izgubilo 3.500 ljudi.

Potpresednik Evropske komisije Maroš Šefčović je rekao da će EU predložiti rešenja i izrazio žaljenje zbog jednostranog delovanja koje škodi uzamanjom poverenju.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track