AMERIČKI PLAĆENICI U ISPOVESTI SRPSKOM NOVINARU: Nije moja borba, u zarobljeništvu sam shvatio da ne znam celu priču o ratu VIDEO
Foto: Printscreen/Telegram

Progovorili o ratu u ukrajini

AMERIČKI PLAĆENICI U ISPOVESTI SRPSKOM NOVINARU: Nije moja borba, u zarobljeništvu sam shvatio da ne znam celu priču o ratu VIDEO

Planeta -

Ceo svet čeka da čuje šta će reći dvojica amerikačkih plaćenika koje su Rusi zarobili kod Harkova, a srpski novinar Miodrag Žarković prvi je uspeo da dođe do njih i napravi ekskluzivni intervju!

Miodrag Zarković, novinar iz Srbije koji za Jutjub kanal Helmkast izveštava iz Donbasa uradio je ekskluzivni intervju sa američkim plaćenicima koji su pre nekoliko dana zarobljeni kod Harkova

Aleksandar Druki (39) i bivši marinac 27-godišnji Endi Taj Hok Kin služili su u Oružanim snagama Ukrajine. Oni se smatraju prvim Amerikancima koji su zarobljeni tokom specijalne operacije.

- Najviše je bilo Amerikanaca, Britanaca, Kanađana, Brazila, Ekvadora, bilo je i mnogo Finaca - rekao je Druki u ispovesti Zarkoviću, navodeći da je su bile tri čete stranaca, ali da ne zna tačan broj.

Naveo je da je u Americi čuo za pokretanje legije stranaca za odbranu Ukrajine i da je rešio da im se pridruži tokom boravka u zapadnoukrajinskom gradu Lavovu. Preko Nemca nadimka "Bokser" i američkog državljanina koga su zvali "Pip" posle dva meseca provedena u Ukrajini poslat je u Harkov, odakle je sutradan otišao na front, kada je i zarobljen.

NEŠTO ČUDNO SE DEŠAVA OKO STRANIH PLAĆENIKA OSUĐENIH NA SMRT U DNR! London se distancirao od dvojice svojih državljana, a sada je sud saopštio neverovatnu vest!ZAHAROVA O BRITANSKIM PLAĆENICIMA OSUĐENIM NA SMRT: Reakcija Britanije histerična...

Navodi da je trebalo da bude u izviđačkom timu koji radi sa dronovima i postavlja mine, ali je na kraju raspoređen u raketnu grupu.

Druki je izjavio da je po zarobljavanju saznao da su trojica stranih plaćenika u DNR osuđena na smrt i dodao da je "postoji mogućnost da se i njemu to dogodi".

Na pitanje novinara zašto je došao u Ukrajinu, kada u SAD kao vojni veteran ima jako dobru penziju, Druke je rekao da "nije došao zbog novca".

- Ovih nekoliko dana koliko sam zarobljen, shavatio sam da nisam znao celu priču. Mediji u SAD govore da je Rusija apsolutni agresor, pa sam pomislio da je ukrajinskom narodu potrebna pomoć. Otkad sam ovde shvatio sam da to nije tako. Od kad sam ovde shvatio sam da je ovaj rat mnogo veći nego što sam mislio i da ovo nije moja borba... Kada to kažem mislim na odbramnenu poziciju Rusije u Donbasu. Nisam shvatio da je ovde i Ukrajina agresor - rekao je Druki, dodajući da smatra da je diplomatsko rešenje, a ne rat jedini izlaz ioz situacije.

Istakao da je nije video nijedan ruski napad na civile, ali i da "nije sreo nijednog nacistu" i da je kukasti krst video samo "na jednom drvetu".

Na pitanje ima li primedbi na uslove i tretman u zatvoru kaže:

- Možda su me pretukli par, puta, ali razumem, rat je.

27-godišnji Endi Taj Hok Kin rekao je da je po dolasku u legiju stranaca ubrzo usledilo razočarenje jer je shvatio da su veoma loše snabdeveni. To su, kaže, primetili i ostali koji su bili u legiji.

Celokuponi, ekskluzivni intervju Zarkovića sa zarobljenim Amerikancima možete pogledati na linku dole:

Kurir.rs/Informer

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track