Mađarski premijer otpisao MMF i EU
Foto: REUTERS

Ne treba nam ovakva pomoć

Mađarski premijer otpisao MMF i EU

Planeta -
Po ovoj ceni i na ovaj način, ne, napisao Viktor Orban na svom Fejsbuk profilu

BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Viktor Orban je danas odbacio uslove koje su Evropska unija i Međunarodni monetarni fond (MMF) postavili da bi zvanična Budimpešta dobila zatraženu kreditnu liniju u vrednosti od 15 milijardi evra."Po ovoj ceni i na ovaj način, ne", napisao je Orban na svojem nalogu na društvenoj mreži "Fejsbuk", prenela je agencija AFP.

Orban je pomoć od EU i MMF-a prvi put zatražio prošle godine, nakon što je vrednost mađarske forinte značajno pala, troškovi zaduživanja te zemlje naglo porasli a privreda počela da slabi. Investitore je, međutim, preplašio niz neuobičajenih ekonomskih mera koje je uvela vlada premijera Orbana, kao što je prisilna nacionalizacija penzionih fondova. Bonitetne agencije su tada snizile kreditni rejting Mađarske na status "smeća".

Pregovori o pomoći su obustavljeni u decembru 2011. zbog zabrinutosti kreditora u vezi novih zakona, pre svega zakona o centralnoj banci za kojeg su kritičari, uključujući Evropsku centralnu banku, tvrdili da ugrožava nezavisnost te mađarske institucije. Zvanična Budimpešta je kasnije ublažila pomenuti zakon i u julu dopustila posetu delegacije EU i MMF-a, koju je Orban tada okarakterisao kao "ohrabrujuću", a pregovori su tog meseca ponovo pokrenuti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track