IRANCI POKUŠALI DA ZAPLENE AMERIČKO POVRŠINSKO PLOVILO BEZ POSADE: Pasdarani zaplenili, usledilo cimanje i popuštanje! VIDEO
Foto: Printscreen Twitter

HTELI DA SE DOMOGNU TEHNOLOGIJE

IRANCI POKUŠALI DA ZAPLENE AMERIČKO POVRŠINSKO PLOVILO BEZ POSADE: Pasdarani zaplenili, usledilo cimanje i popuštanje! VIDEO

Planeta -

Pomorske snage Korpusa islamske revolucionarne garde Pasdarana u utorak 29. avgusta pokušali su da u Persijskom zalivu ukradu bespilotni površinski brod američke mornarice Saildrone Explorer, kojim je upravljala američka 5. flota.

Inače brod je opremljen raznim senzorima, radarima, uređajima za navigaciju površinskim i podvodnim kamerama i opremon za prisluškivanje i navigaciju. Većina opreme na brodu spada u domen osetljive tehnologije.

Incident se dogodio u međunarodnim vodama Persijskog zaliva oko 23 časa po lokalnom vremenu.

U toj nameri Pasdarane je sprečio obalni patrolni brod američke mornarice USS Tanderbolt oznake PC-12.

Do incidenta je kako je saopšteno došlo u međunarodnim vodama, kada su pripadnici 5. flote primetili kako im se približava brod za podršku Iranske revolucionarne garde Shahid Baziar. koji se za sobomo vukao besiplotno površinsko polivilo američke mornarice.

Tada je reagovao obalni patrolni brod američke mornarice USS Tanderbolt oznake PC-12, a poleteo je je mornarički helikopter MH-60S Si hok koji pripada 26. pomorskoj helikopterskoj eskadrili sa bazom u Bahreinu, koja je i matična baza američke 5. flote.

Akcija koju je preuzela 5. flota, kao odgovor na krađu besiplotnog plovila naterala je irance i njihov pomoćni brod da ostave plovilo na moru i posle četiri sata natezanja napuste područje. Kako je navedeno u saopštenju centralne komande američka operacija je nastavila dalje aktivnosti bez incidenata.

"Postupci IRGCN-a su bili flagrantni, neopravdani i u suprotnosti sa ponašanjem profesionalnih pomorskih snaga SAD. Pomorske snage ostaju budne i nastaviće da lete, plove i deluju gde god to međunarodno pravo dozvoljava, dok promovišu međunarodni poredak zasnovan na pravilima širom regiona", rekao je viceadm. Bred Kuper, komandant Centralne komande mornaričkih snaga SAD, Pete flote i kombinovanih pomorskih snaga SAD.

Inače, Iran već duže vreme radi na sopstvenim površinskim i podvodnim dronovima koji zauzimaju sve veću ulogu u mornarici u praćenju američke mornarice u Persijskom zalivu, ali i trgovačkih i ratnih borodova ostalih mornarica regiona i sveta koji se kreću najznačajnijom pomorskom rutom na svetu.

Navodni cilj Pasdarana bio je pokušaj da se dočepaju savremene tehnologije, koja bi u obrnutom inženjeringu mogla da bude ugrađena u iranska besposadna plovila.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track