LEGALIZOVANI ISTOPOLNI BRAKOVI: Kuba je na referendumu izglasala da će dozvoliti surogat trudnoću i usvajanje dece gej parovima
Foto: Ana Paunković

reformA Porodičnog zakona

LEGALIZOVANI ISTOPOLNI BRAKOVI: Kuba je na referendumu izglasala da će dozvoliti surogat trudnoću i usvajanje dece gej parovima

Planeta -

Kuba je na državnom referendumu izglasala legalizaciju istospolnih brakova, nakon što je oko dve trećine birača glasalo za odobravanje reformi u novom Porodičnom zakonu, koji će dozvoliti surogat trudnoće, a omogućiće gej parovima i usvajanje dece.

Ishod referenduma označava veliki trenutak za Kubu, koja je šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka doživela progon i slanje homoseksualaca u radne logore, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Kubanska vlada podržala je promene zakona i pokrenula kampanju širom zemlje, pozivajući ljude da ih odobre.

Predsednik države Miguel Diaz Kanel rekao je posle glasanja da očekuje da će većina stanovništva biti za i istakao da novi zakon odražava različitost ljudi, porodica i uverenja.

Danas objavljeni preliminarni rezultati ukazuju na "nepovratni trend", sa 66 odsto prebrojanih glasova u korist reforme, rekla je predsednica Izborne komisije Alina Balseiro na državnoj televiziji.

Za usvajanje zakona bila je potrebna podrška 50 odsto birača koji su izašli na referendum.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track