VEĆINA POLJAKA ŽELI AMERIČKU NUKELARNU BOMBU U POLJSKOJ: Sve više pristalica nuklearnog delenja i razmeštaja
Foto: Jon G. Fuller / Zuma Press / Profimedia, Shutterstock

strah od rusije

VEĆINA POLJAKA ŽELI AMERIČKU NUKELARNU BOMBU U POLJSKOJ: Sve više pristalica nuklearnog delenja i razmeštaja

Planeta -

Više od polovine ljudi u Poljskoj je za to da se zemlja pridruži NATO-ovom programu „Nuklearno deljenje“, pokazuje istraživanje Istraživanje pokazuje da više od polovine stanovništva Poljske veruje da bi SAD trebalo da postave nuklearno oružje u zemlji kako bi odvratile Rusiju od upotrebe nuklearnog oružja protiv Ukrajine.

Poljski predsednik Andžej Duda je navodno već pokrenuo to pitanje sa Vašingtonom.

Prema istraživanju IBRiS-a, koje je naručio poljski list Rzeczpospolita, 54,1 odsto ispitanika veruje da bi Poljska trebalo da učestvuje u NATO-ovom programu „nuklearnog deljenja”, koji omogućava Vašingtonu da stacionira svoj nuklearni arsenal u zemljama koje nemaju sopstveni. Protiv pridruživanja je bilo 29,5 odsto, dok su se ostali uzdržali od odgovora.

NATO pakt, general Kiesseling
foto: Printscreen YouTube

„Glavni problem je što nemamo nuklearno oružje“, objasnio je predsednik Duda u intervjuu za Gazeta Polska prošle nedelje, dodajući da „nema naznaka da ćemo ga mi, kao Poljska, imati u svojim rukama u bliskoj budućnosti. ”

On je dalje sugerisao da „uvek postoji potencijal za učešće u programu 'Nuklearnog deljenja',” i tvrdio da je „razgovarao sa američkim liderima o tome da li SAD razmatraju takvu mogućnost”. „Pitanje ostaje otvoreno“, rekao je Duda.

SAD su, međutim, insistirale da ne planiraju da prenesu nuklearno oružje bilo kojoj istočnoevropskoj članici NATO-a ili bilo kojoj državi koja je pristupila bloku nakon 1997. Kao odgovor na Dudinu izjavu, zamenik portparola Stejt departmenta Vedant Patel rekao je novinarima da SAD smatraju Poljska je „važan saveznik u NATO-u u regionu“, ali je tvrdio da nije ni svestan pitanja koje se postavlja u razgovorima između Vašingtona i Varšave.

Prema šemi, američke nuklearne bombe su trenutno raspoređene u Belgiji, Nemačkoj, Italiji, Holandiji i Turskoj. Međutim, ove zemlje služe samo kao domaćini, dok vlasništvo ostaje Vašingtonu.

Prošlog meseca ruski predsednik Vladimir Putin upozorio je da je Moskva spremna da „koristi sva sredstva“ da se odbrani ako je njen teritorijalni integritet ugrožen. Putinove reči su, međutim, neki na Zapadu protumačili kao „prikrivenu pretnju“ upotrebom nuklearnog oružja u sukobu u Ukrajini.

Moskva je insistirala da nikome nije pretila i ponovila da se, prema ruskoj vojnoj doktrini, nuklearno oružje može koristiti samo ako se takvo oružje ili drugo oružje za masovno uništenje koristi protiv države, ili je suočena sa egzistencijalnom pretnjom od konvencionalnog naoružanja.

Kurir.rs/RT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track