OSMI DAN NAPADA NA UKRAJINU: Zapad Ukrajine na meti krstarećih raketa! U Hmeljnickom i Tivni nestalo struje! Lavov na meti
Foto: Printscreen Twitter

novi udari

OSMI DAN NAPADA NA UKRAJINU: Zapad Ukrajine na meti krstarećih raketa! U Hmeljnickom i Tivni nestalo struje! Lavov na meti

Planeta -

Rusko raketiranje Ukrajine nastavljeno je i danas, 235. dan rata. Vazdušna opasnost je proglašena u većini regiona Ukrajine.

Eksplozije na zapadu Ukrajine

U delu oblasti Hmeljnicki i Rivne nestalo je struje. Pored toga, lokalni stanovnici prijavljuju eksplozije u Ternopolju. Eksplozije takođe odjeknule u Lavovu i u u Dnjepropetrovskoj oblasti.

Mask: Gubitak Krima za Rusiju je kao da SAD izgube Havaje

Američli milijarder Ilon Mask izjavio je danas da Rusija gleda na Krim kao SAD na Havaje ili Perl Harbur.

-Sviđalo se to nekome ili ne, Rusija apsolutno vidi Krim kao svoj ključni deo. Krim je takođe od ključnog značaja za nacionalnu bezbednost za Rusiju, jer je to njihova južna mornarička baza. Gubitak Krima je za njih kao da SAD izgube Havaje i Perl Harbor, napisao je Ilon Mask u objavi na društvenoj mreži Tviter.

Vraćeno 108 žena pripadnika VSU i 72 ruska civilna mornara

Kao rezultat pregovaračkog procesa, sa teritorije Ukrajine vraćeno je 110 ruskih državljana. Ovo je saopštilo rusko Ministarstvo odbrane. Prema podacima ministarstva, među vraćenim ljudima su 72 ruska mornara sa civilnih brodova. Istovremeno, Rusija je Kijevu predala 108 žena vojnika Oružanih snaga Ukrajine. Ministarstvo je dodalo da su dve Ukrajinke dobrovoljno odbile da se vrate u Ukrajinu pre razmene, želeći da ostanu u Rusiji.

Ukrajina ide u EU i NATO

Ukrajina definitivno neće ostati zemlja sa neutralnim statusom, izjavio je ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov.

Nova ofanziva VSU kod Kupjanska i Krasnog Limana

U sektoru Kupjanski, jedinice 14. ombre Oružanih snaga Ukrajine nameravaju da izvrše još jedan juriš na granice Oružanih snaga Rusije na liniji Kislovka-Kotljarovka do Nižnje Duvanke. Posle neuspeha prethodnih pokušaja da se ruski položaji direktno zauzmu, sadašnja ofanziva se planira sa dva sektora: od Petropavlovke i Berestovoje.

Reznikov: Stižu nam NASAMS PVO sistemi

Ministar odbrane Ukrajine Aleksej Reznikov izjavio je da Kijev uskoro očekuje isporuku prvih raketnih kompleksa NASAMS.

Mađarska ne učestvuje u obuci Ukrajinskih vojnika

Mađarska je jedina zemlja Evropske unije koja nije podržala inicijativu o obuci ukrajinskih vojnika u Evropi i neće u tome učestvovati, izjavio je šef mađarske diplomatije Peter Sijarto.

EU nastavlja da se meša u sukob

Ministri spoljnih poslova EU danas su u Luksemburgu odobrili početak misije za obuku 15.000 ukrajinskih vojnika na teritoriji EU i dodelili Ukrajini novih 500 miliona evra za nabavku oružja. Misija nosi ime EUMAM Ukrajina.

Ukrajina artiljerijom izvela 11 napada na Energodar

Oružane snage Ukrajine za dan su nanele 11 udara na Energodar, uključujući i područje TE.

Ovo je saopštio predsednik pokreta „Mi smo zajedno sa Rusijom“ Vladimir Rogov za TASS. „Značajan deo [pogodka] bio je upravo na teritoriji termoelektrane“, rekao je on. Rogov je ranije govorio o novom planu Kijeva da zauzme nuklearnu elektranu Zaporožje

Ispaljeno 16 krstarećih raketa

Novi vazdušni napad na Ukrajinu: 16 krstarećih raketaH-101 ispaljeno sa Kaspijskog mora

Prve žrtve napada dronovima kamikazama

Jedna žena je poginula i tri osobe su povređene u ruskom vazdušnom napadu jutros na stambenu zgradu u Kijevu, izjavio je gradonačelnik Vitalij Kličko.

"Telo ženske osobe pronadjeno je u ruševinama... Tri povređene osobe su hospitalizovane", naveo je Kličko na društvenim mrežama, precizirajući da je "još jedna osoba pod ruševinama".

Vlasti Belgoroda doneli uputstva za zaštitu stanovništva

Zbog sve učestalijih ukrajnskih napada vlasti Belgoroda na operativnom sastanku vlasti razgovarali su o bezbednosti u Belgorodu i pograničnim oblastima. Evo šta će biti urađeno u bliskoj budućnosti:

- stanari će još jednom biti obavešteni o tome gde se čuvaju ključevi podruma, a po potrebi i podeljeni duplikati;

– biće sređeni podrumi (opremljeni vodom i rasvetom, kao i mesta za smeštaj);

— po kućama će biti okačena uputstva a detaljnom trasom kako doći do najbližeg podruma.

Napadnuta i Dnjepropetrovksa oblast

Dronovi kamikaze obrušili su se i na Dnjeproterovsku oblast, koja se takođe našla na meti napada Šahida-136.

Ruski dronovi kamikaze udarili u zgradu Ukroenergo

Ruski dronovi kamikaze rano jutro izveli su napad na upravnu zgradu ukrajinske energetske kompanije Ukroenergo. Na objavljenim snimcima ispred zgrade osim vatrogasaca, nalazi se i veliki broj ambulantnih vozila.

Zaustavljen metro u Harkovu

Kao posledica jutrošnjih napada na ukrajinu dronovima kamikazama i raketama metro u Harkovu je zaustavljen zbog nestanka struje.

U 8 ukrajinskih oblasti potvrđeni napadi raketama i dronovima-kamikazama

U čak osam ukrajinskih oblasti Nikolajev, Poltava, Harkov, Čerkasi, Odesa, Sumi, Dnjepropetrovsk i Kijev izveštavaju o eksplozijama.

Ukrajinsko predsedništvo: Kijev napadnut dronovima kamikazama

Kijev je rano ujutru napadnut "dronovima kamikazama", izjavio je šef kabineta ukrajinskog predsedništva Andrij Jermak.

"Rusi misle da će im to pomoći, ali to pokazuje njihov očaj", rekao je Jermak. Nekoliko eksplozija čulo se jutros u Kijevu, tačno nedelju dana posle ruskih napada na glavni grad Ukrajine, prenela je agencija Frans pres na licu mesta.

Tri eksplozije su se čule uzastopno oko 6.35, 6.45 i 6.58 po lokalnom vremenu. Sirene za vazdušni napad oglasile su se neposredno pre prve eksplozije.

Beta

Proglašena vazdušna opasnost u celoj Ukrajini

Na gotovo čitavoj teritoriji Ukrajine proglašena je vazdušna uzbuna. Zanimljivo je da su se sirene za uzbunu oglasile skoro istovremeno u svim oblastima.

Poletele i krstareće rakete

Ruska mornarica ispalila je 5 projektila Kalibr iz Crnog mora. Pogođeni ciljevi u Kijevskoj, Dnjepropetrovskoj i Sumskoj oblasti.

Oglasio se Kličko

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko potvrdio je da je došlo do eksplozije u gradskom okrugu Ševčenkovski.

Kličko je rekao da će više detalja biti saopšteno kasnije

Napadnuta Odesa

Dronovi kamikaze Šehid -136 napali su rano jutro Kijev i neliko oblasti uz samu prestonicu. Na meti od ranog jutra je i Odesa na obali Crnog mora. Za sad nema informacija o tome šta je gađano ili da li ima žrtava.

Ukrajinska vojska pucala iz automata po dronovima

Ukrajinska vojska pokušala je napad dronova- kamikaza da zaustavi pucanjem po njima, dok su leteli iznad zgrada.

Rat u Ukrajini, Kijev, bombardovanje
foto: Printscreen Twitter

Napad na sedište ukrajinske energetske kompanije

Ukrajinska agencija TSN, pozivajući se na očevice, javlja oblake dima nad zgradom nacionalne energetske kompanije Ukrenergo.

Napadnuta Sumska i Djepropetrovska oblast

Rusija od oko 4-5 sati ujutru pokrenula još jedan talas udara na kritičnu infrastrukturu Ukrajine. Objekti u Kijevskoj, Sumskoj, Dnjepropetrovskoj oblasti su već pogođeni, a informacije o novimudarima i dalje stižu.

Rat u Ukrajini, Bombardovanje, Kijev
foto: Printscreen Twitter

Napadnut Kijev

Rano jutros oko sedam sati po moskovskom vremenu napadnuta je ukrajinska prestonica Kijev. Nad gradom iznenada se pojavio roj dronova kamikaza Šehid 136 koji su počeli udare.

U prvom talasu pogođena je železnička stanica u Kijevu, a procena štete i da li je pruga još uvek u funkciji nije poznata. Takođe na meti su i zgrade.

Kurir.rs/A.M.

*Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track