DESET KATASTROFA RUSKE AVIJACIJE OD POČETKA RATA: Transportni avion pada na grad, jurišni bombarderi se ruše, piloti i civili GINU
Foto: EPA/ARKADY BUDNITSKY

uništene letelice vredne više od 250 miliona dolara

DESET KATASTROFA RUSKE AVIJACIJE OD POČETKA RATA: Transportni avion pada na grad, jurišni bombarderi se ruše, piloti i civili GINU

Planeta -

Od početka invazije na Ukrajinu, ruska vojna avijacija je van borbe već izgubila deset vrednih aviona koji ukupno koštaju najmanje 250 miliona dolara. U poslednje vreme se rekordnom brzinom uništava skupa vojna oprema: samo u oktobru su se dogodile četiri avionske nesreće, a mesec još nije završen.

17. oktobra u gradu Jejsku (Krasnodarski kraj Ruske Federacije) srušio se lovac-bombarder Su-34 . Pilot je uspeo da se katapultira, a avion vredan 36 miliona dolara uleteo je u devetospratnicu. Poginulo je 16 osoba, a 25 je povređeno. Uprkos izjavama ruskog Ministarstva odbrane da je u pitanju bio trenažni let, Su-34 je nosio pun komplet municije, što je izazvalo detonaciju.

9. oktobra su se srušila dva aviona: u Rostovskoj oblasti u oblasti farme Sibirki, srušio se Su-24, a Su-25 se srušio u blizini farme Rohalik.

Na vojnom aerodromu Belbek na Krimu 1. oktobra uništen je još jedan vojni avion . Prilikom poletanja on se otkotrljao sa piste i zapalio se. Na avionu je došlo do eksplozije usled detonacije municije. U Rusiji su se detalji nesreće skrivali. Međutim, prema Defense Ekpress-u, uništen je redak MiG-31 sa raketom Kinžal. Pilot je poginuo, a navigator je uspeo da se katapultira.

11. septembra na Krimu se takođe srušio lovac-bombarder Su-34 ruskog vazduhoplovstva. Pad aviona dogodio se na granici Krasnoperekopskog okruga.

24. juna u Rjazanju se srušio vojni transportni Il-76 . Avion je pao u zoni Mihajlovskog autoputa na severoistoku grada. Kako je saopštilo rusko Ministarstvo odbrane, avion je sleteo na zemlju „tokom trenažnog leta bez tereta zbog otkrivenog kvara motora“.

Na snimku koji se kasnije pojavio može se videti da IL-76 gori dok je još u vazduhu. Prilikom pada avion je udario u dalekovode i pao u polje nedaleko od stambenih zgrada.

21. juna rusko vazduhoplovstvi je izgubilo još jedan jurišnik Su-25. Pao je na teritoriju sela Husiv u Rostovskoj oblasti, a pilot je poginuo. Ministarstvo odbrane Ruske Federacije brzo je saopštilo da je avion, naravno, „izvodio trenažni let“.

A 17. juna ista jurišna letelica se srušila na teritoriji Belgorodske oblasti.

8. aprila u Lenjingradskoj oblasti pao je dalekometni lovac-presretač MiG-31. Posada se katapultirala.

A 24. februara 2022. godine – prvog dana ruske invazije na Ukrajinu u punom obimu transportni avion AN-26 se srušio u regionu Voronježa. Prema zvaničnim informacijama, transporter je "nosio vojnu imovinu". Poginulo je šest članova posade.

Sve avionske nesreće koje su se dogodile su neborbeni gubici Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije.

(Kurir.rs/Oborzuevatel)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja