AMERIKANCI SAOPŠTILI KAKO JE POTOPLJENA RAKETNA KRSTARICA MOSKVA: Da li su ovo koordinate ruskog broda! Odgovor je bio DA!
Foto: Printscreen/Twitter

neptunov udar na crnom moru

AMERIKANCI SAOPŠTILI KAKO JE POTOPLJENA RAKETNA KRSTARICA MOSKVA: Da li su ovo koordinate ruskog broda! Odgovor je bio DA!

Planeta -

The New Yorker objavio je veliki tekst na temu kako su Sjedinjene Američke Države počele da naoružavaju Ukrajinu i o tome kako su sa vojnim i političkim vrhom Kijeva delili obaveštajne informacije o mestima gde se nalaze ruski generali, koje oružje treba dati Ukrajini i kako pobediti kvantitativnu prednost Rusa korištenjem zapadne doktrine za rat protiv Sovjetskog Saveza.

Iz samog teksta može se saznati dosta toga, posebno da je kontraofanzivni plan Oružanih snaga Ukrajine razvijen uz pomoć američkih i britanskih stručnjaka u jednoj vojnoj bazi u Evropi, da SAD nemaju dovoljno višecenih raketnih sistema HIMARS da daju Kijevu i da vojne vlasti Ukrajine neće dobiti taktičke balističke rakete ATACMS zbog želje ukrajinskih vlasti da napadnu Krim.

Posebna pikanterija u ovom tekstu jeste i posredno priznanje da su SAD u aprilu na zahtev vlasti u Kijevu predale koordinate raketne krastarice Moskva inače komandnog broda Crnomorske flote, koji je potpopljen, posle čega je došlo do udara i eksplozije.

"Ukrajinski zahtev u aprilu odnosio se na sumnjivu lokaciju Moskve, ruske pomorske krstarice i komandnog broda Crnomorske flote. Da li bi američke obaveštajne službe mogle da potvrde da se brod nalazi na nizu određenih koordinata južno od ukrajinskog lučkog grada Odese?, stigao je upit iz Kijeva.

Odgovor je bio potvrdan, piše The New Yorker

Ubrzo su zvaničnici u Vašingtonu videli izveštaje iz štampe da je brod pretrpeo neku vrstu eksplozije. Tog 14.aprila raketna krstarica Moskva je nestala u dubinama Crnog Mora.

Kijev je saopštio da je napad izveden protivbrodskim raketama "Neptun" koje su ispaljene sa kopnenih lansera u blizini Odese i pogodile Moskvu, potvrdile su američke obaveštajne agencije.

Rusija i dan danas nije priznala da je došlo do napada i za gubitak broda okrivili su požar na brodu i olujno more. Izveštaji govore da je u napadu poginulo 40 mornara.

Pakao na reci Severski Donjec

O deljenju obaveštajnih podataka sa Ukrajinom nije se stalo sa potapanjem Moskve. Nastavljeno je i kad je izveden artiljerijski napad haubicama M777 na pontonski most prek oreke Siverski Donjec. Kako autor teksta tvrdi čini se da su obaveštajni podaci SAD omogućili ukrajincima da otkriju trenutak prelaska ruske oklopne kolone preko mosta. Taj napad bi oje jedan od najvećih ruskih gubitaka od početka rata u Ukrajini. U tom napadu desetine oklopnih vozila, tenkova i borbenih vozila pešadije je uništeno ili su završili u koritu reke. Takođe se navodi da je broj ruskih žrtava iznosio 400.

Kurir.rs/A.M./The New Yorker

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track