UJEDINJENI ARAPSKI EMIRATI KUPILI IZRAELSKI PVO SISTEM BARAK: Zadatak odbrana Abu Dabija od iranskih raketa i dronova
Foto: Pritnscreen/Twitter

strateška saradnja

UJEDINJENI ARAPSKI EMIRATI KUPILI IZRAELSKI PVO SISTEM BARAK: Zadatak odbrana Abu Dabija od iranskih raketa i dronova

Planeta -

Izraelski Jerusalme Post objavio je satelitske snimke PVO sistema Barak izraelske proizvodnje na lokacijama u Ujedninjenim Arapskim Emiratima, koji su instalirani zbog raketnih pretnji Irana.

Kako javlja ovaj izraelski mediji na snimcima su uočena dve baterije ovog sistema, a slike je objavio Taktikal Riport koji pokriva događaje u Persijskom zalivu i Bliskom istoku.

Na snimku su vidi radar Elta EL/M-2084 i dve raketne baterije koji su raspoređeni u blizini vazdušne baze al-Dafra u blizni Abu Dabija.

Ujedinjeni Arapski Emirati su deo vojne kampanje koju predvodi Saudijska Arabija protiv pobunjenika Huti u Jemenu koje podržava Iran, a poslednjih meseci su doživeli nekoliko napada raketama i dronom od strane pobunjenika.

Izrael je ponudio podršku UAE protiv takvih napada, a nakon napada projektilima i dronom u kojem su prošle godine poginule tri osobe u Abu Dabiju, bivši premijer Naftali Benet je rekao da je „naredio izraelskom bezbednosnom establišmentu da svojim kolegama u UAE obezbedi bilo kakvu pomoć” koja bi mogla pomoći u zaštiti od budućih napada.

U aprilu je najmanje 10 teških transportnih aviona C-17 Globemaster koji pripadaju Vazduhoplovnim snagama Ujedinjenih Arapskih Emirata sletelo u južni Izrael u vazdušnu bazu Izraelskih vazduhoplovnih snaga Nevatim u periodu od dve nedelje. Svi su poleteli oko sat vremena nakon sletanja.

Barak air defense system, Barak
foto: Shutterstock

Raketni sistem Barak?

Protivraketni odbrambeni sistem Barak zajednički je razvila Indijska organizacija za odbrambeno istraživanje i razvoj (DRDO) u bliskoj saradnji sa Elta, RAFAEL-om iz Izraela Izraelskom avio-industrijom (IAI) i drugim manjima kompanijama u obe zemlje. Prvobitno razvijen da bude sistem na brodu, a sada ima nekoliko verzija uključujući i one koje mogu da koriste kopnene snage. Nejasno je koji sistem je raspoređen.

Barak ima maksimalni ima domet po daljini od 150 km i po visini 30 km. Sistem je namenjen za borbeno delovanje u svim vremenskim prilikama, a može da lansira osam projektila iz jednog lansera u režimima gađanja sa jednom raketom ili u talasu. Istovremeno može da gađa više ciljeva, kao što su borbeni avioni, letelice i krstareće rakete, bespilotne letelice, helikopteri i precizne bombe.

Sistem integriše nekoliko naprednih najsavremenijih sistema uključujući digitalni radar, sistem komande i kontrole, lanseri, radar za praćenje, presretači sa naprednim tražiocima radio frekvencije (RF), veza za prenos podataka u celom sistemu. Sistem koristi izraelska mornarica, kao i indijske pomorske, vazdušne i kopnene snage. Izrael je takođe prodao sistem Azerbejdžanu i Maroku.

Kurir.rs/Jerusalem post

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track