OVA PUTINOVA ODLUKA MOŽE SVE DA PROMENI?! Očekuje se da ruski predsednik povuče u januaru novi potez kako bi dobio rat!
Foto: Aris Messinis / AFP / Profimedia, epa SERGEY DOLZHENKO,, Vladimir Mordunov UPI Profimedia, epa OLEG PETRASYUK, Shutterstock

OČAJNIČKI Pokušaj

OVA PUTINOVA ODLUKA MOŽE SVE DA PROMENI?! Očekuje se da ruski predsednik povuče u januaru novi potez kako bi dobio rat!

Planeta -

Vladimir Putin bi uskoro mogao da mobilizuje još dva miliona vojnika, uključujući 300.000 žena, u očajničkom pokušaju dobijanja rata protiv ukrajinskih snaga.

Dmitrij Peskov, portparol ruskog predsednika, negirao je da će biti dodatne regrutacije, ali s obzirom na to da Putin i dalje odbija da potpiše potrebnu uredbu koja će okončati ovaj talas mobilizacije, što podstiče dodatno glasine da će ih biti još. Ruski izvori nagađaju da će uslediti i dodatno popunjavanje ruskih oružanih snaga vojnim obveznicima jer Rusija nastavlja s porazima u Ukrajini.

Pojedini mediji spekulišu da Putin sprema „senzacionalan“ govor u kojem će proglasiti „mobilizaciju ne samo vojnih rezervista već čitavog društva i nacionalne privrede“ i „čišćenje vladinih agencija od bilo koga ko stoji na putu mobilizacija“. Predviđanje je ranije ovog meseca iznela Tsargrad TV. Peskov je upitan o glasinama nakon što je novinski sajt ove nedelje objavio rezime članka.

Predsednik Putin je u septembru naredio delimičnu vojnu mobilizaciju, navodeći da je pozivanje rezervista u oružje neophodno za pomoć ofanzivi u Ukrajini. Moskva se de fakto bori protiv čitavog bloka NATO-a, objasnio je on, i da je potrebna dodatna ljudstva. On je mislio na naoružavanje, obuku i finansiranje koje ukrajinske snage dobijaju od SAD i njenih saveznika.

Telegram kanal General SVR kaže da Putin smatra ‘dovoljnim‘ za pobedu ako pozove u rat još dva miliona ljudi, od čega i oko 300.000 žena.

"Veliki broj žrtava među mobilizovanima samo će okupiti rusko društvo i pojačati sadašnji režim bez obzira na to hoće li rezultat biti pobeda ili poraz", smatra ruski predsednik.

Valeri Solovej, bivši profesor na prestižnom moskovskom Institutu za međunarodne odnose, rekao je da je namera da se mobilizuje ne 300.000, 400.000 ili 500.000, nego, i do dva miliona ljudi, uključujući 300.000 žena, nakon proslave Nove godine. On čak tvrdi da se planira sprovođenje mobilizacije istovremeno sa uvođenjem vanrednog stanja.

Solovej je takođe upozorio da bi trebalo proširiti ratno stanje ili na celu Rusiju ili na značajan deo njene teritorije, uključujući velike ruske gradove Moskvu i Sankt Peterburg.

"Ovo se događa u trenutku kada su i ruski zatvorenici prisiljeni da se bore u Ukrajini, a vlasti im prijete dužim kaznama i batinama ako odbiju", izveštava Miror.

Naime, ukupna zatvorska populacija u Rusiji pala je za 23.000 za samo dva meseca, a Putin nastoji da ih što više pošalje na front. Oko 500 zatvorenika ubijeno je u borbama u Ukrajini, a službeno obrazloženje Kremlja je da su se "dobrovoljno" prijavili u zamenu za slobodu posle rata. Izvori govore, prema informacijama prikupljenim na temelju onoga što su rekli rođaci, da je to nemoguće odbiti, jer "ako zatvorenici to učine, mogli bi da nestanu".

U svakom slučaju, izgleda da je nova mobilizacija vrlo izvesna već u januaru s obzirom na to da situacija na ukrajinskim bojištima ne ide smjerom koji Kremlj očekuje.

Kurir.rs/Jutarnji.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track